Enaindvajsetletni Čater je za šest stotink zgrešil svoje tretje točke v svetovnem pokalu po letošnjima 29. mestu na superkombinaciji v Kitzbühlu in 30. mestu na smuku v Wengenu. V tem tekmovanju je član mariborskega Branika nastopil osmič, prvič pa marca lani v Kranjski Gori, kjer slaloma in veleslaloma ni končal. Šporn, ki ima 13 uvrstitev med prvo deseterico v karieri v pokalu, pa v tej sezoni ne najde prave forme, pred tremi leti je bil v Kviftjellu že četrti.

Vreme skrajšalo progo

Organizatorji tekme na prizorišču, kjer so potekali olimpijski boji leta 1994, so imeli veliko težav s pripravo proge zaradi slabega vremena in je tekma potekala na skrajšanem tekmovališču. Ta smuk ni imel ravno srečne roke, saj bi ga morali pripraviti v St. Moritzu pred začetkom OI V Sočiju, pa so ga zaradi slabe vidljivosti Švicarji odpovedali.

Oba zmagovalca prvič najhitrejša v smuku

Georg Streitberger je tekmo začel in bil prvi vse do nastopa petnajstega smukača, ko je Kjetil Jansrud dosegel isti čas. Oba sta slavila prvi smukaški zmagi v pokalu, Norvežan drugič skupno, Avstrijec pa tretjič.

"Tekma se je zame razpletla sanjsko. Razmere na skrajšani progi so bile težke, zato sem še bolj vesel stotih točk," je dejal Streitberger, ki je na tem prizorišču zmagal v superveleslalomu leta 2008.

Svindal s petim mestom do malega kristalnega globusa

Veselila pa sta se tudi Jansrud, ki je v Kviftjellu leta 2012 slavil v superveleslalomu ter v tej disciplini postal v Sočiju olimpijski zmagovalec, in njegov rojak Aksel Lund Svindal. Slednji je bil šele peti, vendar je sedaj že dokončno jasno, da je osvojil mali smukaški globus. Avstrijec Hannes Reichelt, drugi v seštevku discipline, je zaradi poškodbe sezono že končal, tretjeuvrščeni Švicar Patrick Küng, tokrat je delil 12. mesto, pa Svindala ne more več prehiteti.

Hirscher ima le še 13 točk prednosti

V skupnem seštevku je ostal na čelu Avstrijec Marcel Hirscher, ki v Kvitfjellu ne nastopa, Svindal pa je znižal zaostanek na vsega 13 točk in ima 897 točk, tretji pa je Francoz Alexis Pinturault (774). Svindal ima priložnost, da krepko prehiti Hirscherja, saj bo v Kviftjellu drugi smuk na sporedu v soboto, v nedeljo pa bo sledil še superveleslalom.