Vlada se je včeraj odpovedala razlikovanju med rezidenčnimi in nerezidenčnimi stanovanjskimi nepremičninami in bo državnemu zboru predlagala spremembo zakona o davku na nepremičnine, po kateri bodo vsa stanovanja trajno obdavčena po enotni 0,15-odstotni davčni stopnji. Za eno leto se odpoveduje tudi višjim prilivom od zemljišč za gradnjo stavb, ki jih bo geodetska uprava (Gurs) – če bo državni zbor potrdil tudi spremembo zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin – za letos na novo ovrednotila kot stavbna zemljišča. S tem bo mogoče probleme spraviti na obvladljivo raven, je prepričan finančni minister Uroš Čufer.

»Friziranje« podatkov ne bo več potrebno

To je tudi razlog, da se vlada nazadnje ni odločila za podaljšanje roka za urejanje podatkov. Kajti kar dve tretjini pritožb, pripomb in zahtev lastnikov za obisk državnih uradnikov se po Čuferjevih besedah nanašata na problematiko (ne)rezidenčnosti, ki ji sledi področje zemljišč za gradnjo stavb.

Z uveljavitvijo vladnih ukrepov bodo odpadle vse težave, ki so jih povzročila stalna prebivališča: lastnikom nepremičnin se med drugim nič več ne bo mudilo z urejanjem številk stanovanj na upravnih enotah, nepotrebni bosta postali urejanje osebne služnosti ter podarjanje nepremičnin izključno zaradi nepremičninskega davka, solastniki stanovanj pa za nižjo obdavčitev tudi ne bodo več prisiljeni v umetno »friziranje« registra nepremičnin.

Prav tako se ljudem ne bo treba več spraševati, zakaj je njihovo zemljišče postalo zemljišče za gradnjo in s tem v registru nepremičnin dobilo nekajkrat višjo vrednost kot prej. Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je napovedal, da bodo organizirali dodatno pomoč in izobraževanje za občine, da bodo lahko do prihodnjega leta (bolj pravilno) opredelile ta zemljišča.

Dejal je tudi, da bo geodetska uprava sama v register nepremičnin prenesla 11.331 sklepov o spremembi lastništva na okoli 105.000 parcelah in delih stavb, ki so jih lastniki vpisali v zemljiško knjigo. Ker podatkovne baze med zemljiško knjigo in registrom nepremičnin niso avtomatično povezane, bodo to opravili ročno.

Rok še vedno do konca marca

Za vse preostale podatke pa še naprej velja, da jih morajo lastniki nepremičnin urediti najpozneje do konca marca, če želijo, da bodo upoštevani pri odmeri davka na nepremičnine. Da bi vsi prišli na vrsto, je Gurs kadrovsko že okrepil klicni center za naročanje obiskov in tako podaljšal njegov delovni čas. Čeprav so do izteka roka zasedeni že vsi termini na izpostavah v Grosupljem, Kopru, Ljubljani, Sežani, Slovenski Bistrici, Škofji Loki, Mariboru, Logatcu in Domžalah, bodo na nekaterih od teh lokacij že danes skušali ljudem ponuditi dodatne termine za obisk. V ta namen so že najeli 53 študentov, v Ljubljani pa bo v ponedeljek vrata odprla tudi nova izpostava na Zemljemerski ulici 12. Čeprav uradno geodetske uprave ostajajo odprte le od ponedeljka do srede in ob petkih, geodeti naročene stranke že sprejemajo tudi ob četrtkih, glede na včerajšnji sklep vlade pa bodo začeli delati še ob sobotah. Do včeraj se je za obisk ene od geodetskih pisarn naročilo 31.026 lastnikov.

Pisarne Gursa bo skušala vlada razbremeniti tudi z vzpostavitvijo informacijskih točk na upravnih enotah, na katerih bodo lahko lastniki nepremičnin preverili svoje podatke in podatke o svojih nepremičninah ter dobili informacije, kje in kako jih lahko urejajo. Kajti nekaterih podatkov ni mogoče spreminjati na geodetski upravi, temveč se je treba odpraviti na zemljiško knjigo, različna ministrstva, zavod za gozdove, do geodetskega podjetja... Na informacijskih točkah bodo ljudje našli tudi informativni izračun davka za njihove nepremičnine. Verjetno pa bodo po Čuferjevih besedah vsaj tisti, ki jim bodo drugačno obdavčitev prinesli vladni ukrepi, dobili tudi nova obvestila geodetske uprave. Ta je za pošiljanje informativnih izračunov davka sicer že porabila več kot milijon evrov.

Ustavno sodišče naj bi odločilo v mesecu dni

Čufer je tudi povedal, da si država od nepremičninskega davka kljub napovedanim spremembam v proračunski blagajni še vedno obeta okoli 200 milijonov evrov, in dodal, da lahko v prihodnosti pride še do kakšne spremembe, ki jo bo zahtevalo ustavno sodišče. To je včeraj opravilo javno obravnavo, sodniki pa so tvorcem in izvajalcem zakona zastavljali številna vprašanja, med drugim o načinu množičnega vrednotenja nepremičnin, neenaki obravnavi istovrstnih nepremičnin in možnostih zavezancev za pritožbo. Končno odločitev o zakonu bodo po besedah predsednika ustavnega sodišča Miroslava Mozetiča predvidoma sprejeli v marcu.

Medtem ko Čufer včeraj ni želel prevzeti odgovornosti za probleme z nepremičninskim davkom, češ da je v tem trenutku pomembneje izpeljati proces do konca, je Omerzel zavrnil kakršna koli namigovanja, da je vlada včeraj šefa Gursa Aleša Seliškarja odstavila zaradi fiaska z nepremičninskimi evidencami. Kot so pojasnili tudi na geodetski upravi, Seliškar ni bil razrešen s svojega položaja, ker je bil na podlagi svoje odstopne izjave razrešen že februarja lani. Od takrat je vodil Gurs po pooblastilu ministra kot javni uslužbenec geodetske uprave, na nedavno razpisanem javnem natečaju za novega direktorja Gursa pa sploh ni kandidiral. Na ta natečaj so se po Omerzelovih besedah prijavili trije kandidati, za novega direktorja pa je vlada izbrala dosedanjega namestnika direktorja Antona Kupica.

Bogovič pozval Bratuškovo k odstopu

Predsednik SLS Franc Bogovič je dogajanje v zvezi z nepremičninskim davkom včeraj označil za fiasko in premierko Alenko Bratušek poziva k odstopu. »Ta fiasko se je potem začel že s prvo Janševo vlado, ki je leta 2006 uvedla množično vrednotenje nepremičnin,« je na njegov poziv odgovorila predsednica vlade. Ob tem je dodala, da si od tedaj pa vse do danes nihče ni upal zagristi v to kislo jabolko. »Mi smo to primorani narediti, saj je bila alternativa nepremičninskemu davku preveč kruto rezanje odhodkov,« je poudarila Bratuškova, ki pričakuje, da bodo več kot 90 odstotkov problemov, s katerimi se ljudje v tem trenutku srečujejo, odpravili s popravki, o katerih so se dogovorili na včerajšnji seji vlade.