Interesenti za nakup večinskega državnega deleža v Telekomu Slovenije naj bi v manj kot mesecu dni prejeli neformalno povpraševanje (teaser) in izčrpni predstavitveni prospekt družbe.

S tem prehaja prodajni postopek nacionalnega operaterja v naslednjo fazo. Spomnimo, naprodaj je 72,75 odstotka vseh delnic Telekoma, od tega je 62,5 odstotka neposredno v lasti Republike Slovenije. Svetovalec pri prodaji je ameriški Citigroup. Med najresnejšimi kandidati za nakup se omenjajo Deutsche Telekom, norveški Telenor, turški Turkcell in ruski Gazprom Telekom ter številni finančni skladi. Proračunu in drugim paradržavnim lastnikom se obeta največ 750 milijonov evrov kupnine.

Telekom se v iskanje novega (dolgoročnega) lastnika podaja z višjimi prihodki in dobičkom pa tudi rastjo števila uporabnikov na vseh področjih. Skupina je namreč lani po nerevidiranih podatkih ustvarila dobrih 799 milijonov evrov prihodkov, kar je pol odstotka več kot leta 2012. Čisti dobiček se je medtem zvišal za 17 odstotkov, na 52,3 milijona evrov. To nekoliko presega načrte. Za nenadno izboljšanje poslovnih rezultatov v postopku privatizacije je kriv dvig dobičkonosnosti vseh družb znotraj skupine. Na Kosovu, kjer so leta 2012 ustvarili izgubo, so lani ustvarili dobiček. V Makedoniji so medtem znižali izgubo s sedmih na milijon evrov. Rast kosovskega Ipka je poskrbela za petodstotno rast mobilnih priključkov.

Zaskrbljujoče pa je novo znižanje dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA), kar je v veliki meri posledica upadanja marž na domačem trgu. Na ravni skupine je bil nižji za več kot odstotek in je znašal okoli 238 milijonov evrov. Iz poslovanja je skupina ustvarila slabih 210 milijonov evrov denarnih sredstev, kar je 35 milijonov evrov manj kot leta 2012. Likvidnost skupine Telekom je dodatno prizadelo izplačilo rekordnih 78 milijonov evrov dividend, tako da je morala prodajati finančne naložbe oziroma unovčiti depozite.

Zato ne preseneča, da v Telekomu potekajo intenzivna pogajanja s predstavniki zaposlenih o zniževanju stroškov dela. »V letošnjem letu bomo število zaposlenih v matični družbi zmanjšali za 150,« je včeraj povedal predsednik uprave Rudolf Skobe. Omenjena številka po naših informacijah v manjšem delu zajema upokojitve, večina pa bi se poslovila z odpravnino. Te naj bi bile mnogo nižje kot v preteklosti, ko so ljudje dobili tudi več kot 100.000 evrov. Vzporedno potekajo pogajanja o novi kolektivni pogodbi in sistematizaciji delovnih mest. Če bo do podpisa prve verjetno prišlo že v naslednjih dneh, bi se lahko pri drugi razvil hud boj med upravo in predstavniki zaposlenih. Namen sistematizacije je namreč ureditev plačnih nesorazmerij, z njo pa bi lahko na masi plač prihranili več kot pet odstotkov. Da bo uprava vztrajala pri svojem, priča tudi izjava Skobeta. »Načrt je znan, način njegove realizacije pa še ne,« je povedal. Stroške dela so sicer v lanskem letu znižali za sedem odstotkov, na 142,4 milijona evrov, kar je malo pod ravnjo leta 2012. Število zaposlenih se je zmanjšalo s 4724 na 4586.

Za letos v skupini Telekom načrtujejo 63 milijonov evrov čistega dobička, do 212 milijonov evrov EBITDA in do 137 milijonov evrov naložb.