Jakše: Alternative ni bilo

»Alternative, da bi zagotovili dovolj finančnih sredstev, da bi prireditev ostala v Novem mestu, ni bilo,« pojasnjuje predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše in poudarja, da je odločitev o selitvi upravni odbor sprejel soglasno. Teden cvička bodo pripravili 30. in 31. maja, če bo dovolj denarja, tudi 1. junija. Jakše ob tem zagotavlja, da program nikakor ne bo okrnjen, napoveduje tudi največji vinogradniški sprevod doslej. »Amatersko bomo izpeljali, kar so prej profesionalno. Pričakujem, da bomo z veliko dobre volje naredili lepo prireditev,« še pravi.

Soorganizacijo Tedna cvička je namreč leta 2008 prevzel novomeški zavod za turizem, ki je, kot pravi direktor Ivo Kuljaj, v tem času prireditev spremenil v etnološko-kulturni dogodek, pri tem pa vložil nemalo javnih sredstev. Oktobra lani je zavod predlagal nov koncept, k sodelovanju so želeli pritegniti tako zvezo kot večje pridelovalce in oba konzorcija cvička, regionalni razvojni agenciji v Novem mestu in Krškem ter občine in gospodarstvo, a odgovorov ni bilo. Zvezi so nato v začetku tega meseca podali nekaj predlogov za izvedbo letošnje prireditve, a jih tudi ta s svojo odločitvijo ni seznanila, temveč so zanjo izvedeli iz medijev, še pojasnjuje Kuljaj.

Ocenjevanje se iz strokovnega zavoda seli za gostilniške mize

Ne le prireditev, duhove buri predvsem ocenjevanje vin v okviru Tedna cvička, ki je preraslo v največje pri nas in je od leta 2007 potekalo v strokovni izvedbi novomeškega kmetijsko-gozdarskega zavoda, v okviru katerega deluje tudi enološki laboratorij. A letos bodo ocenjevanje selili v Kostanjevico, zapletlo se je namreč pri ceni za vzorec. Kot pojasnjuje direktor zavoda Jože Simončič, je bila ta lani 17, letos pa so jo zvišali na 19 evrov. »Vendar ne zaradi želje po zaslužku, temveč zaradi močno zvišanih davkov in prispevkov, ki jih zavod državi dosledno plačuje,« poudarja. »Upam, da se zavedamo, da je v igri neprimerno več, kot znaša cena enega do dveh litrov vina. Tolikšen je namreč prihranek, ki ga zveza s svojo odločitvijo glede izvajalca ocenjevanja vin obljublja dolenjskim vinogradnikom,« še pravi Simončič ter dodaja, da so v zavodu izkazano zaupanje in visoka pričakovanja do zdaj upravičili.

Jakše na drugi strani zagotavlja, da kakovost ocenjevanja ne bo v ničemer slabša. Vinogradniki bodo morali za oddani vzorec odšteti 17 evrov, ocenjevanje bodo izpeljali v eni od kostanjeviških gostiln, vsi vzorci pa bodo primerno shranjeni, obljublja. Ob tem na zvezi pričakujejo, da bodo na kmetijsko-gozdarskem zavodu kljub vsemu opravili meritve alkohola in obdelavo podatkov, prav tako si želijo, da bi iz njihovih strokovnih vrst tudi letos prišla predsednik in tajnik ocenjevalne komisije. A za zdaj dogovora glede sodelovanja zavod in zveza še nista sklenila.