Tri ure roke rocka za sladokusce. To lahko pričakujete na Dnevnikovem dobrodelnem koncertu Agregat, ki ga naša medijska hiša prireja v četrtek, 6. marca, v podporo požrtvovalnemu delu prostovoljnih gasilskih društev Notranjske, Obalno-kraške in Severnoprimorske regije med februarskim žledolomom. V Kinu Šiška bodo za neutrudljivo pomoč gasilcev zaigrali znani slovenski bendi, v katerih sodelujejo naša novinarska peresa Vanja Alič, Igor Dernovšek in Uroš Škerl Kramberger. Gost več kot tri ure trajajočega koncerta bo Marko Hatlak s Kapobando, ki je v preteklosti z Dnevnikom že sodeloval pri drugih dobrodelnih projektih, lani pa je skupaj z glasbeniki iz Terrafolka ustanovil novo etno skupino. Vsi nastopajoči so se odpovedali honorarjem, prostovoljna gasilska društva pa bodo denar namenila za nakup opreme, ki jo potrebujejo: agregate, potopne črpalke, zaščitne obleke, žage...

Podcenjen poklic

Ideja za pomoč pomagačem, katerih ukrepanje se mnogokrat zdi samoumevno, je v začetku meseca vzniknila v uredništvu časopisa. Alič, Dernovšek in Škerl Kramberger niso nič oklevali. Vsi njihovi bendi so že igrali na dobrodelnih koncertih in odločitev za sodelovanje pri koncertu za pomoč gasilcem je padla hitro. »Prav je, da običajni državljani, ki večkrat dobimo nesebično pomoč gasilcev, poskušamo to vrniti, če se le da,« pravi pevec skupine Zaklonišče prepeva Vanja Alič.

O gasilcih, še posebno prostovoljnih, vsi trije govorijo zgolj v presežnikih. Igor Dernovšek, kitarist skupine Niet, ki je nastala pred tridesetimi leti, pravi, da je poklic gasilca podcenjen tako kot marsikateri drugi poklic, v katerem morajo biti ljudje v stalni pripravljenosti. »V naravnih in drugih nesrečah se na gasilce obrnemo kot prve, čeprav bi za to morale biti odgovorne druge službe,« dodaja Alič. Škerl Kramberger ob tem opozarja, da je prostovoljno gasilstvo najbolj razširjena civilnodružbena dejavnost. »V vaškem okolju, zunaj velikih mest, so ljudje pogosto prepuščeni sami sebi. Lokalna šola in gasilsko društvo sta edina trdna institucionalna okvira v teh okoljih. Ljudje se bolj identificirajo z gasilskim in lovskim društvom kot z uradnimi lokalnimi institucijami. Gasilci ustvarjajo občutek, da je družba vseeno povezana. Ljudje v njih vidijo nekaj praktičnega. Kadar je treba pomagati, gasilci pridejo in naredijo,« pravi Škerl Kramberger, čigar skupina Hamo & Tribute 2 Love bi morala prav v tednu po ledeni ujmi, ko je bilo najhuje, v Postojni odigrati koncert. Ta je bil odpovedan in v skupini so kot o eni od možnih oblik pomoči razmišljali, da bi v Ljubljani priredili lasten dobrodelni koncert ter tako zbrana sredstva namenili za pomoč prizadetemu prebivalstvu.

Status junakov

»Po javnomnenjskih anketah so gasilci najbolj zaupanja vredni uniformiranci, po drugi strani pa jim država ničesar ne vrača,« opozarja Alič. Vsaka vlada vedno znova obljublja ureditev njihovega statusa, a se na koncu nič ne naredi, je kritičen. Alič ocenjuje, da bi prostovoljnim gasilcem veliko pomagalo že to, če bi jim država zagotovila dodatno zdravstveno zavarovanje in beneficiran delovni staž. Po drugi strani pa tudi pri delodajalcih pogosto naletijo na nerazumevanje za svojo prostovoljno dejavnost. Kot je namreč že opozoril poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek, se njihove težave začnejo že ob zaposlitvi, ko nekateri delodajalci dajejo prednost delavcem, ki v času nesreč in ujm ne bodo izostajali z dela. Po Aličevem mnenju bi bilo treba delodajalce stimulirati, da bi radi zaposlovali prostovoljne gasilce, denimo z ugodnejšo davčno politiko.

35.000 gasilcev je v času žledoloma pogosto cele dneve in noči odpravljalo posledice največje naravne nesreče v Sloveniji. Pri ljudeh so v tem času dobili junaški status, čeprav ga sami z državo medtem nimajo urejenega. Povrh tega je tudi oprema v gasilskih društvih pogosto stara in močno dotrajana, denarja za nabavo nove pa ni. »Naredili so veliko delo. Morali bi dobiti večjo pomoč države,« pravi Dernovšek.

Venček uspešnic

Vsi trije Dnevnikovi glasbeniki obljubljajo, da bodo občinstvo prihodnjo sredo razvajali s svojimi največjimi hiti. »To bo koncert za ljudi, ne bomo preverjali novih komadov, ampak bomo odžgali en energičen koncert z večino naših hitov in z venčkom hardcora za zaključek,« napoveduje Dernovšek za izbor Nietovih pesmi. Tudi skupina Zaklonišče prepeva, ki prav v teh dneh s skladbo Samo da prođe demokratija (i da opet zaživimo kao ljudi) napoveduje izid novega istoimenskega albuma, se bo na koncertu predstavila s svojimi največjimi hiti. Rockovski večer z dobrodelno noto bodo s svojimi največjimi uspešnicami in nekaterimi skladbami z novega albuma zaokrožili Hamo & Tribute 2 Love.