Nedeljske ustvarjalnice so navdihnile številne arhitekturne in urbanistične stvaritve, najpomembnejša arhitekturna središča, arhitekturne zvrsti, arhitekti in stavbeniki tega obdobja. Skozi igro in ustvarjanje bodo mladi obiskovalci spoznavali, kako so nastale znamenite zgradbe, si ostrili pogled, razvijali domišljijo, iskali vir arhitekturnega navdiha in pri tem ustvarjali lastne izdelke.

Lepota konstrukcij, kot je Eifflov stolp

Inženirska arhitektura je v 19. stoletju uživala ugled in veljavo in je pomenila napredek. To je bil čas, ko so uvajali nove gradbene materiale in iskali skladnost med namenom in lepoto konstrukcije. Nastajale so zahtevne konstrukcije (mostovi, industrijski objekti ...). Pokukali boste tudi izven naših meja in si ogledali pariško ikono: Eifflov stolp, ki nesramežljivo razkazuje svoj skelet tristo metrov v nebo, znano londonsko kristalno palačo ..., nato pa se v ustvarjalnici urili v najrazličnejših konstrukcijah. Otroci bodo gradili, sestavljali in razstavljali mostove, kupole, stolpe in stolpnice. Tudi konstrukcija lahko postane prav posebno pustno pokrivalo! Nedeljska ustvarjalnica je namenjena otrokom od 5. do 12. leta.

Vodeni ogled po razstavi Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem

Po razstavi Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem pa bo v nedeljo ob 11. uri obiskovalce vodil mag. Tadej Brate, priznani poznavalec zgodovine tehnike in tehniške dediščine. Po osnovni stroki strojni inženir je v Veliki Britaniji magistiral s področja industrijske arheologije. Njegovo specializirano znanje obsega predvsem poznavanje zgodovine prometa, zlasti tirnih vozil. Je avtor več knjig (Parne lokomotive Jugoslavije, Idrijske klavže, Ljubljanski tramvaj, Tehniški spomeniki, Gozdne železnice na Slovenskem, Slovenske muzejske lokomotive) in številnih strokovnih člankov ter poljudnih prispevkov o tehniški kulturni dediščini. Zaposlen je bil na zavodu za varstvo kulturne dediščine, sedaj pa kot upokojenec še vedno aktivno raziskuje, piše in predava.

Informacije: 01/ 548 42 82/280, izobrazevanje@mao.si