Kranjec je pri 32 letih najbolj izkušen član reprezentance. Ob številnih uspehih, lanskem naslovu svetovnega prvaka v poletih, 11 zmagah v svetovnem pokalu, šest od teh je dosegel z ekipo, dveh malih kristalnih globusih za najboljšega letalca sezone (2010, 2012) je Kranjec pred odhodom v Soči že trikrat nastopil na olimpijskih igrah; leta 2002, 2006 in 2010. Največji uspeh je dosegel ob olimpijskem prvencu v ZDA, ko je skupaj s Petrom Žonto, Damjanom Frasom in Primožem Peterko osvojil ekipni bron.

Na igrah v Sočiju pa se mu je po poškodbi "podrl svet", kot pravi njegov trener Jani Grilc, saj je vse stavil na čim boljši olimpijski nastop. Igre je pričakal v vrhunski formi, vse je podredil temu, da bi se iz Sočija domov vrnil z novim odmevnim dosežkom, nato pa mu je načrte prekrižala poškodba, zaradi katere je vprašljivo tudi njegovo nadaljevanje sezone v svetovnem pokalu ter nastop na svetovnem prvenstvu v poletih v češkem Harrachovu, kjer bo branil naslov svetovnega prvaka.

Bo letos sploh še skakal na tekmah?

"Na zadnjem slikanju na Jesenicah se je pokazalo, da gre za nategnjeno mišico. To je sicer boljša novica, kot sem jo prejel v Sočiju, ampak bolečine so pa katastrofalne," je uvodoma v pogovoru za STA o poškodbi povedal Kranjec in dodal: "A zdaj sem se nanje že nekako navadil, tako da me ni več tako strah. Tudi šepam ne več, razen zjutraj, ko se zbudim. Ko nogo dobro ogrejem, je že super."

Te dni Kranjec na povabilo Hiperbaričnega centra Aha hodi tudi na terapije v hiperbarično komoro in pravi, da se bo poškodba veliko prej pozdravila: "Že po dveh terapijah je bil napredek tako velik, da sem v zadnjih dveh dneh lahko že po dvakrat na dan treniral. Tudi skakal sem že v Planici na 90-metrski skakalnici, ampak žal me tako zabije pri doskoku, da mi je skoraj koleno 'odtrgalo' in se je bolečina povečala. Potreboval bi trening na 120-metrski skakalnici, a ta trenutno ni urejena. Če naslednji teden ne bom mogel trenirati, bom kar zaključil za letos," je dejal Kranjec, ki pa še vseeno upa, da se bo lahko reprezentančnim kolegom pridružil za sklepni del sezone.

V Planici bo lahko skakal že v nedeljo

Trener Grilc, ki skupaj z Goranom Janusom, Nejcem Frankom in Matjažem Polakom vodi tudi celotno reprezentanco, je potrdil, da bo pod Poncami moč skakati že v nedeljo.

"Robi v Lahti zagotovo ne gre, videli bomo, kako bo. Je zelo dobro pripravljen, motiviran, dobro trenira, samo bolečina ne popusti in to je problem," je za STA pojasnil Grilc in dodal, da ga ne skrbi, da skakalnica v Planici ne bi bila že v nedeljo pripravljena za trening, temveč bolj to, kdaj bo popustila bolečina, da bo lahko Kranjec vsaj na zadnjih tekmah sezone unovčil dobro formo.

Podrl se mu je svet, a gre prek bolečin

"Robi je res vse podredil tem olimpijskim igram, zato ga razumem, da se mu je podrl svet. Zdaj gre v trening prek bolečin in ga je težko brzdati. Mene boli srce, ker je bil res zelo dobro pripravljen, bil je v najboljši formi zadnjih let, nato pa zaradi višje sile ni mogel odskakati tako, kot zna," je še dejal Grilc in sklenil: "Zdaj mu skušamo pomagati, da bi sezono končal z nekim dobrim občutkom. Da bi na poletih v Harrachovu in na finalu v Planici, kajti tudi ta 120-metrska skakalnica mu zelo leži, dobro nastopil in bi imel voljo za naprej. On je namreč še vedno zelo 'fit', tako mentalno kot fizično, in bi lahko še malo potegnil. Upam, da se mu bo ob koncu sezone vložen trud vsaj malo poplačal."