Od sosedov kranjskega župana Mohorja Bogataja, ki ima stalno prebivališče prijavljeno v Ulici Lojzeta Hrovata, smo izvedeli, da tam že dolgo ne živi več. To le še potrjuje naše informacije, da naslov potrebuje le za kandidaturo na županskih volitvah, v resnici pa živi v Selu pri Žirovnici, kamor ga po naših informacijah pogosto pelje tudi občinski šofer.

Stanovala v županovem stanovanju

»Pride včasih, verjetno po najemnino,« smo zvedeli od Bogatajevih sosedov na Planini, katerih imena hranimo v uredništvu. Ali torej župan svoje stanovanje, kjer naj bi stalno živel, celo oddaja? V mansardi stavbe v Ulici Lojzeta Hrovata 4a najdemo vhod, kjer sta na zvoncih dva priimka. Eden pripada najemnici N. K. (njeno identiteto smo, ker ne gre za javno osebnost, zavarovali), ki je trenutno na delu v tujini. Toda od njenih bližnjih smo izvedeli vse: najemno pogodbo je podpisala z Bogatajem, najemnina s stroški znaša 400 evrov, pogodba pa še ni potekla. Župan ima očitno na naslovu, kjer je prijavljen, dve stanovanji: eno oddaja, drugo pa ima za lastno uporabo. Do zdaj ni nikdar dal niti slutiti, da na naslovu stalnega bivališča oddaja stanovanje.

Mohor Bogataj tudi sicer o svojih prebivališčih zelo nerad govori. Na včerajšnji novinarski konferenci je pred svojimi sodelavci odgovor na jasno zastavljeno vprašanje, kolikokrat ga je občinski šofer peljal v vas Selo pri Žirovnici, odklonil. »Ne komentiram. Saj boste tako ali tako drugače zapisali, kot bom rekel.« Toda voženj s službenim vozilom in voznikom, zaposlenim na Mestni občini Kranj, ni zanikal. Ponovno pa je pojasnil, da je z občinskim golfom, ki mu je dodeljen tudi v osebno uporabo, lani res prevozil 32.000 kilometrov, čeprav ga o tem nismo spraševali. Kot smo že opozorili, je to precejšnja kilometrina za nekoga, ki uradno živi deset minut peš od pisarne in ga sem ter tja vozi še občinski šofer.

Potne naloge imajo »nekje v evidencah«

Ko smo pred dnevi od kranjske občine terjali podatke o vožnjah s šoferjem v občino Žirovnica, smo že imeli izjave vaščanov, da so take vožnje dokaj pogoste. A ljudje se v vaškem okolju ne želijo javno izpostaviti, zato smo pričakovali, da nam bodo s potnimi nalogi, evidencami poti in stroški postregli na Mestni občini Kranj. Odgovorili so, da podatkov o prevozih vozila s službenim voznikom Mirom Drakslerjem nimajo. Ko smo na včerajšnji novinarski konferenci vprašali direktorja mestne uprave Mitjo Heraka, kako je mogoče, da občina nima jasnih evidenc o prevoženih kilometrih, potnih nalogih in delovnem času občinskega uradnika voznika, je direktor uprave povedal drugačno zgodbo: »Mi imamo vse zabeleženo, a ne poimensko. Vožnje so zabeležene, a ni zabeleženo, kdo se je kam peljal. Take prevoze lahko odobrijo trije, midva z županom in vodja urada.« Iz krogov v občinski upravi pa smo dobili zagotovilo, da obstajajo potni nalogi za prevoze župana s krajem, časom in seveda ciljem.

Ko smo obupali nad tem, da bi na občini dobili podatke, ki jih za službeno vozilo z voznikom vodijo v slehernem podjetju, smo jasno in glasno vprašali še Mohorja Bogataja, ali nam lahko pove, kolikokrat ga je v Žirovnico peljal občinski šofer. Odgovora nismo dobili, smo pa lahko med drugim slišali, da je takšna vprašanja pričakoval, saj se bližajo lokalne volitve. »Zelo dobre volje bom, če objavite hišo mojih staršev, saj ji tako narašča vrednost,« pa je komentiral naš dvom o tem, ali v resnici živi v drugi občini.

Nejasnosti je torej vse več. Župana vozijo na stroške davkoplačevalcev na začasni naslov, na stalnem naslovu oddaja stanovanje, sam pa se odgovorom izogiba. Jasno je, da za politike velja visoka stopnja transparentnosti ravnanj, zato se Mohor Bogataj ne bo mogel izogniti jasnim odgovorom o morebitni zlorabi svojega položaja in premoženjskem stanju.