Na celjski policijski upravi so nam potrdili, da v okviru predkazenskega postopka preiskujejo sume o nepravilnostih, ki naj bi se dogajale pri izvajanju javnega naročila projekta čiščenja in odvajanja odpadnih voda v zgornjem toku reke Drava. O ugotovitvah bodo obvestili okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu, ki usmerja predkazenski postopek, je še povedala Milena Trbulin, tiskovna predstavnica celjske policijske uprave. Enega naših največjih evropskih okoljskih projektov, ki je večinoma financiran iz kohezijskih sredstev EU, sicer skupaj gradijo občine Dravograd, Muta, Vuzenica ter Radlje in Selnica ob Dravi, vrednost pa presega 18 milijonov evrov.

Inšpekcija: Postopek nadzora še ni končan

Prihodnji teden naj bi občina Muta vendarle sklicala tudi izredno sejo občinskega sveta, na kateri bodo svetniki obravnavali eno samo točko – gradnjo kanalizacije. Omenjeni evropski projekt sicer občane Mute in svetnike zaposluje že vse od lanske pomladi, ko je kot strela z jasnega mnoge presenetila odločba gradbene inšpektorice Milene Benko. Ta je od izvajalcev, konzorcija Riko in Pomgrada, zahtevala izkop 31 že vkopanih jaškov, ker niso imeli veljavnega slovenskega tehničnega soglasja, niti niso bili izdelani iz ustreznih materialov. Tudi v Dnevniku smo pisali, da sta se izvajalca na odločbo pritožila, pritožbeni organ pa je zadevo vrnil v odločanje organu prve stopnje. Na inšpektoratu so povedali, da postopek nadzora še vedno ni končan, hkrati pa opozorili, da se je drugostopenjski organ strinjal z ugotovitvami prvostopenjskega organa, da v konkretni zadevi zavezanec skladnosti (lastnosti) gradbenih proizvodov, torej kanalizacijskih jaškov z litim dnom, ni izkazal z ustreznimi listinami. »Ker pa so bili jaški, katerih skladnost ni bila dokazana, medtem že zamenjani z ustreznimi, gradbena inšpekcija ni imela razlogov za ponovno ukrepanje,« so še zapisali na inšpektoratu.

Duh je ušel iz steklenice

A očitkom o domnevnih nepravilnostih ni videti konca. Nekateri omenjajo, da naj bi se projekt brez vednosti občine in svetnikov podražil za dva milijona evrov, a to za zdaj še ni uradno potrjeno. Mnogi so omenjali še vrsto drugih nepravilnosti, zato so konec septembra iz vrst svetnikov sestavili štiričlansko komisijo, ki je pred dnevi končala delo. Njihove ugotovitve so alarmantne, v javnost pa naj bi prišle nepričakovano. »Ali pa z namenom, kdo bi vedel. Dejstvo je, da jim je duh ušel iz steklenice, in zdaj bodo morali na občinski upravi položiti na mizo vse karte. In pokazalo se bo, ali imajo tudi sami prste v marmeladi ali pa so bili zavedeni,« nam je dejal eden od svetnikov, ki se ne želi izpostavljati. Na občini na drugi strani opozarjajo, da komisije niso sestavljali strokovnjaki, ki bi se spoznali na vse. »Vem, da v naši majhni občini ne bi našel pet ljudi, ki bi lahko opravili tako zahtevno delo. Vsekakor sem za transparentnost, seveda pa je nesporno, da gre za zdaj le za ugibanja, ki jih bodo morali raziskati za to pristojni organi,« meni državni svetnik in župan sosednje občine Vuzenica Franjo Golob, ki upa, da v ozadju vsega tega ni le politično obračunavanje.

Rešitve so, a časa zmanjkuje

Da je s projektom nekaj hudo narobe, pa naj bi ugotovil tudi priznan nemški strokovnjak, inženir Franc Maleiner, ki ima večletne izkušnje na področju projektiranja in gradenj čistilnih naprav, k njemu pa zahajajo tudi ugledni profesorji ljubljanske gradbene fakultete. Občina Muta ga je kot nevtralnega strokovnjaka najela, da poda oceno stanja in opravi revizijo. Maleiner naj bi opozoril na vrsto projektantskih pomanjkljivosti pri umeščanju v prostor dveh zadrževalnih bazenov, predvsem zaradi podtalnice reke Bistrice in le sto metrov oddaljene Drave. Občino Muta pa je opozoril, da bi znala predvidena izvedba že tako drag projekt še dodatno podražiti. »Ponudil je tudi nekatere svoje rešitve, vendar se bojim, da bo zanje premalo časa. Že maja je namreč predviden poskusni zagon čistilne naprave, ki pa še ni končana ravno zaradi zapletov v občini Muta,« pravi Golob.mm