Med blue chipi so največ izgubile delnice Mercatorja. Po poročanju medijev naj bi predstavniki bank upnic in Agrokorja le dosegli napredek pri prodaji Mercatorja. Avstrijski banki Raiffeisen in Erste naj bi se strinjali z reprogramiranjem posojil Mercatorju in s tem omogočili prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Rok za prodajo Mercatorja se bo iztekel v petek, 28. februarja. Uradno objavljenih informacij še ni, morebitni dogovor pa naj še ne bi bil podpisan.

Pri že dolgo pričakovanem prodajnem postopku Heliosa je prav tako prišlo do premikov. Agencija za varstvo konkurence soglaša s prodajo, s tem pa ima avstrijski Ring sedaj že skoraj vsa potrebna soglasja in dovoljenja, da objavi prevzemno ponudbo. Tako naj bi bila kmalu objavljena prevzemna namera, v vsaj 10 in največ 30 dneh pa tudi prevzemna ponudba za vse delničarje, ki niso sodelovali v prodajnem konzorciju. Pri prodaji Žita bo prodajnemu konzorciju (dobrih 50 odstotkov) Soda, Modre zavarovalnice, KD Skladov, Adriatica Slovenice in KD Kapitala svetoval Raiffeisen Investment.

Privatizacija slovenskih podjetij v državni lasti pa bi utegnila biti ponovno v nevarnosti. Z začetki nekaterih prodaj lahko le upamo, da bo drugi krog privatizacije stekel in da bodo podjetja s seznama za prodajo le dobila nove strateške lastnike. Vsekakor pa bi morebitne obvezne zaveze potencialnih kupcev o neodpuščanju in obveznih investicijah negativno vplivale pri iskanju primernega strateškega partnerja. Bomo videli, kaj nam bo prinesla pomlad.