Pravljični bralni kotiček

Nekaj fantazijskih elementov lahko naredi čuda v otroški domišljiji. Uporabite stenske nalepke, tapete ali stensko poslikavo ter okrasite eno steno otroške sobe z junaki, kot so medvedek Pu ali Peter Zajec. Nato namestite dve pisani vreči za sedenje v kot ter dodajte tri barvite škatle s pokrovom za knjige (lahko jih tudi sami pobarvate v želenih odtenkih). Ta ideja bo spodbudila vaše najmlajše, da se odpravijo na iskanje skritega zaklada v škatlah s knjigami ter se udobno zleknjeni v vrečah za sedenje lotijo branja.

branje_koticek.jpg

Velikanska pesem na steni

V obrtni trgovini boste zagotovo našli velike lesene črke. Nakupite dovolj črk, da boste lahko na steno otroške sobe napisali otrokovo najljubšo pesem. Črke lahko skupaj z otrokom pobarvate, recimo v barvi mavrice. Potem jih obesite na steno ter tako okrasite sobo s krasno pesmijo, ki bo znova in znova spodbujala branje.

Skrivna sporočila z magnetki

Zakaj ne bi otroške sobe okrasili z večno spreminjajočim se sporočilom iz majhnih magnetov? Na steni označite velik kvadrat z zaščitnim lepilnim trakom. Nato ga pobarvajte z magnetno stensko barvo (priporočljivi so vsaj trije nanosi). Na to zidno tablo namestite skupek magnetnih črk, ko se bo barva posušila, in vsako noč napišite skrivno sporočilo. Ko se bo vaš otrok prebudil, bo v svoji sobi našel lepo in spodbudno sporočilo, prav tako pa bo lahko tudi sam kaj napisal.

Skrivne misije

Otroci naravnost obožujejo skrivnosti in skrivne misije. Zakaj torej ne bi okrasili otroške sobe z majhnim pisanim šotorom v kotu? Nad vhod šotora lahko obesite napis, kot je na primer: »Vsejedi bralci dobrodošli!«, v notranjost položite puhasto preprogo ter po tleh razporedite različne knjige. Seveda pa ne pozabite tudi na svetilko za branje pod krinko v nočnih urah!

branje_sotor.jpg

Vabljiva knjižna polica

Spodbudite vseživljenjsko ljubezen do knjig s to povsem enostavno idejo. Kupite dve masivni polici za knjige prek spleta ali v bližnji trgovini. Potem kupite še paket nalepk z najljubšimi knjižnimi junaki vašega otroka; ko namestite police na steno, povabite vašega najmlajšega, da jih polepša z nalepkami. Na koncu lahko vaš nadebudnež na police zloži svoje najljubše knjige in izbrane igrače, ki jih bo lahko vzel v naročje, kadar koli se bo lotil branja v postelji.