Nekaj začetnih nasvetov

Miniaturne pravljične vrtove lahko izdelate v majhnih posodah ali pa jih razširite na skalnjake oziroma na več posod. Izberite rastline, ki jih boste z lahkoto prirezovali ter ki jim bo ustrezala svetloba na vaši terasi ali verandi. Vaš vrtiček lahko namestite blizu električne vtičnice ter ga polepšate z nekaj dodatki, kot so miniaturne lučke ali miniaturne fontane.

Pri delu lahko uporabite tako ptičje hišice, miniaturne fontane, majhno pohištvo ali pomanjšana bitja kot tudi dodatke za akvarij: mostove, gradove ali lesene skrinje. Za večjo raznolikost lahko uporabite kamne različnih velikosti, da ustvarite točno tak teren, kot si želite. Pri ustvarjanju terena bodo dobrodošli tudi preproga iz mahu in lesni sekanci.

mini1.jpg

Osnovna navodila za pravljični vrt

Že izbira posode je pomembna, saj malemu vrtu vdihne poseben značaj. Če posoda na dnu nima lukenj, potem jih zvrtajte nekaj sami, saj so potrebne za drenažo. Na dno posode nasujte okoli dva centimetra gramoza in ga prekrijte z visokokakovostno zemljo za presajanje. Zemlje ne nasujte do vrha posode, ampak pustite med vrhom in plastjo zemlje približno dva centimetra prostora. Najprej položite največje dekorativne kose in si ob tem predstavljajte, kakšna bo končna podoba vašega vrtička. Določite postavitev vseh potk, rek ali vodnih značilnosti, kot so denimo fontane.

Dodajte nizko rastoče pokrovne rastline ali sočnice ter nadaljujte z dodajanjem drugih dodatkov in rastlin. Pri tem lahko spreminjate in prilagajate svoj prvotni načrt, če je to potrebno. Vso izpostavljeno prst pokrijte s preprogo iz mahu, lesnimi sekanci ali kamenjem. Za ustvarjanje dekorativnih robov uporabite kristale ali okrasne kamne. Na koncu lahko po želji dodate še figurice živali, ljudi ali pravljičnih bitij. Rastline zalivajte in prirezujte po potrebi.

mini2.jpg

Zanimive ideje

Gradove oziroma votle dele v večernih urah dopolnite z ambientalnimi čajnimi svečkami ali lučkami na žici. Za svoj vrtiček lahko izberete tudi posebno temo, na primer angleški vrt ali božič. Mini vrtove lahko za poseben učinek naredite tudi v dovolj veliki stekleni posodi ali pa se na vrtičku lotite gojenja bonsajev. Možnosti je torej nešteto, samo prepustite se navdihu domišljije in zagotovo vam bo uspelo ustvariti zares pravljično pokrajino, ki vam bo v užitek in veselje.

Več idej za lasten miniaturni pravljični vrt najdete v naši fotogaleriji.