Inovativna ponovna uporaba pivskih steklenic

Vse steklenice, ki so jih uporabili pri gradnji, so dobili iz lasvegaških hotelov. Projekt si je zamislil Scott McCombs, ustanovitelj podjetja Realm of Design (Kraljestvo dizajna), ki se ukvarja s proizvodnjo različnih arhitekturnih elementov, kot so paviljoni, vodnjaki in ograje.

las_vegas_morrow_royal_pavilion_is_made_from_500000_recycled_beer_bottles_recut.jpg

Morrow Royal Pavillion po videzu spominja na znameniti angleški dvorec iz sedemnajstega stoletja Swarkestone Hall Pavillion. S skoraj 3000 kvadratnimi metri notranje površine se lasvegaška struktura ponaša tudi z nazivom največje stavbe na svetu, ki je zgrajena iz recikliranih steklenic.

morrow_royal_pavilion_4.jpg

Iz stekla nastane gradbeni material

Pri gradnji so uporabili več kot pol milijona praznih pivskih steklenic, ki bi lahko napolnile prostor, velik kot osem nogometnih igrišč. Tako so odlagališča razbremenili za več kot 130 ton stekla.

morrow_royal_pavilion_3.jpg

Vendar pa bi zgolj ob pogledu na stavbo precej težko uganili, iz česa je zgrajena. Barva in tekstura opek spominjata na peščenjak. Pivske steklenice so namreč zmleli v drobna zrna in jih zmešali s pepelom. Mešanico so potem stalili in vlili v kalupe. Tako so nastale opeke. Takšen gradbeni material, ki se lahko uporablja namesto betona, obenem pa za seboj pusti veliko manjši ogljični odtis, se sicer imenuje 'GreenStone', kar pomeni zeleni kamen.