Uporabljate delovno sobo za delo od doma ali le za shranjevanje pomembnih dokumentov in knjig? V vsakem primeru je priporočljivo zmanjšati kaos v prostoru in tako izboljšati svojo učinkovitost, ne glede na to, ali imate pisarni namenjen celoten prostor ali le kot v večnamenski sobi.

Stvari v pisarni razvrstite

Najprej natančno očistite prostor in razvrstite vse predmete, ki se nabirajo v domači pisarni. Začnite z mizo, če jo imate – stvari na mizi razvrstite in se odločite, kaj boste obdržali in česa ne. Kupi dokumentacije in datotek se lahko počasi, a vztrajno nabirajo na vsaki pisalni mizi, njihovo organiziranje pa je lahko zelo naporno in zamudno. Zato bodite realni. Stvari, ki jih ne potrebujete več, se brez zadržkov znebite.

office_organization.jpg

To je sicer lahko še posebno težko, saj se marsikdo ne počuti varno, če premetava in zavrže vse pomembne dokumente, kot so bančni izpiski, zastarela jamstva, letna (finančna) poročila in drugi papirji. Svetujemo vam, da se znebite le starejše dokumentacije; preden papirje vržete stran, jih ne pozabite raztrgati, da drugim preprečite dostop do vaših osebnih podatkov.

cd_roll_out_tray.jpg

V digitalno obliko

Živimo v tehnološko naprednem svetu, zato preprosto ni razloga, da po pisarni ležijo kupi dokumentov in papirja. Pomembnejše dokumente lahko namreč skenirate na zgoščenke in sprostite prostor v delovnem kotičku. Tako boste veliko lažje našli tisto, kar iščete, saj namesto da brskate po mapah, v računalnik vstavite medij in nekaj klikov kasneje že imate tisto, kar potrebujete. Na zgoščenke napišite, kaj vsebujejo, in jih zložite na posebno stojalo, ki je namenjeno posebej za shranjevanje le-teh.