Zaradi skopih podatkov, ki ste jih navedli v vašem vprašanju, sem lahko o mnogih stvareh samo ugibala. Upam, da vam bo moja rešitev v pomoč.

Vaše stanovanje potrebuje nekaj korenitih sprememb, ki pa so vse v mejah mogočega, v okviru informacij, ki ste jih navedli. Najprej otroška soba, torej sedanje neizkoriščeno podstrešje. Kakšen je naklon strehe? Ali potrebujete sobo za dva ali enega otroka? Ker je soba precej dolga (6,5 metra), sem se odločila, da jo nekoliko skrajšam z vgradno omaro na koncu, tako da dosežem boljše razmerje med dolžino in širino. Tudi posteljo sem umestila večjo, vsaj 200 krat 140 centimetrov, saj veste, otroci rastejo in z njimi njihove želje in potrebe.

Sicer pa drugega kot večjo pisalno mizo, police in večji fotelj pravzaprav ne potrebujete v sobi, kajti ne želimo, da bi delovala prenatrpano. Predlagam vsaj dve strešni okni.

Kar zadeva jedilnico in dnevno sobo, so bila najbolj moteča tako številna vrata, ker s tem ta najbolj bistveni bivalni prostor pravzaprav prevzame funkcijo hodnika. Manjšo jedilnico predlagam pred kuhinjo, za večja druženja pa boste lahko uporabljali zimski vrt. Najbolj nesmiseln se mi je zdel vhod spalnico, ki je pravzaprav porušil možnost za edino daljšo steno v prostoru. Zato sem to odprtino zapolnila in prestavila vhod v spalnico iz zimskega vrta. Dnevna soba naj ima vsaj en udoben kot, kjer boste lahko preživljali prosti čas v družbi prijateljev in družine. Tako sem ob to steno umestila daljšo sedežno garnituro. Predlagam, da okno na zimski vrt v tem delu popolnoma odstranite in okensko polico izkoristite za umestitev namizne svetilke, da bo prostor bolj atmosfersko osvetljen.

Vrata v delovni kabinet sem nadomestila z drsnimi vrati, kjer se pogled konča na zadnji steni, ki je obdana z vgradnimi knjižnimi policami. Tako pravzaprav ta del deluje kot nekakšno nadaljevanje dnevnega ambienta. Prav tako zimski vrt. Vrata med obema prostoroma sem odstranila, tako da imamo boljši občutek prehodnosti. V zimskem vrtu najprej predlagam večjo jedilno mizo – kot, ki bo nadomestil jedilnico, ki vam manjka ob kuhinji. Lahko si privoščite še kakšen unikatni kos pohištva, ki bo fokus prostora, obenem pa bo zelo koristna servirna omarica. Ne pozabite na nujno prisotnost sobnih dreves, kakšnega udobnega fotelja za branje in seveda veliko svetil na različnih mestih. Tako se bo ta prostor iz navadnega balkona spremenil v čarobni ambient, nekakšno nadgradnjo bivalnega prostora. Tudi vrata v spalnico na vsak način zamenjajte z drsnimi in steklenimi vrati, da boste dobili vsaj malo svetlobe in seveda možnost dihanja svežega zraka.

Vsekakor svetujem, da vrata v spalnico nadomestite z drsnimi, ki bodo manj moteča v prostoru.

Darja Hughes, dipl. desing. inter.