Olja

Na prvem mestu so olja, s tem, da pridejo v poštev le tista, ki po nanosu dokaj hitro oksidirajo in ustvarijo film. Najpogosteje se uporabljajo sušljiva rastlinska olja, kot so na primer laneno, terpentinovo, tikovo, orehovo, ki jih vtiramo v površino lesa, da poudarimo teksturo, uporabljamo pa jih pri poliranju ali za izdelavo firneža. Sodobni oljni premazi so kombinacija različnih olj, ki včasih vsebujejo tudi manjšo količino naravnih smol. Nanašamo jih (hladna ali segreta na ustrezno temperaturo) z mazanjem in brizganjem v dveh ali treh slojih. Po sušenju površino lahko poliramo. Parafinsko olje je mineralnega izvora in ni sušljivo, uporabljamo pa ga kot polirno olje.

Firnež

Firneže pridobivajo s kuhanjem različnih vrst sušljivih olj z dodatkom sušila – sikativa, da skrajšajo čas sušenja. Sikativi so običajno soli težkih kovin, najpogosteje svinčenih, ki so zdravju škodljive in jih dodajamo v omejeni količini. Najbolj znan je laneni firnež – mešanica lanenega sušljivega olja in sikativov, raztopljenih v bencinu. Ima dobro sušljivost: po 24 urah ga lahko brusimo, popolnoma se posuši v 48 urah. Nekoč so ga nanašali kot temeljni premaz pri površinski obdelavi stavbnega pohištva, danes pa se uporablja pri izdelavi steklarskega kita. Zaradi cenenosti in zdravju neškodljivih sestavin ga lahko uporabimo kot alternativno premazno sredstvo.

Voski

Potem so tu še voski, ki so spojine maščobnih kislin in parafinskih alkoholov. Mastni na otip, na povišani temperaturi postanejo tekoči, lahko so rastlinskega, živalskega (čebelji) ali mineralnega (parafin) izvora, poznamo pa tudi sintetične. Voskanje je zelo star postopek površinske obdelave, v poštev pa pride predvsem za obdelavo mehkega lesa iglavcev in poroznih listavcev v notranjih prostorih. Najpogosteje uporabljamo čisti čebelji vosek ali že pripravljene mešanice voskov rastlinskega in živalskega izvora, ki so raztopljeni v različnih topilih. Na dobro pripravljeno površino (dobro obrušeno, lahko pa tudi luženo) jih nanašamo na več načinov. Trde voske na povišani temperaturi utekočinimo, nato pa brizgamo, v industrijski proizvodnji lahko uporabimo tudi tehniko polivanja. Ko se vosek ohladi in postane trd, ga poliramo do želenega sijaja s krtačo ali volneno krpo. Raztopino voska je mogoče nanašati tudi z mazanjem v več slojih.