Na razstavi so predstavljeni projekti petnajstih priznanih arhitektov, ki so z inovativnimi pristopi dali nov pomen estetiki, funkcionalnosti in družbeni odgovornosti. Na panojih v Jakopičevem drevoredu je razstavljenih 120 avtorskih fotografij, v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v gradu Tivoli pa bodo predvajali 15 filmov s portreti arhitektov.

Z razstavo želijo izpostaviti najbolj zanimive primere dobre prakse trajnostne arhitekture, ki bi lahko spodbudili tudi slovensko stroko, da bi se lotevala več tovrstnih pionirskih projektov. Ob zaprtju razstave bodo fotografije naprodaj, denar od prodaje pa bo namenjen ustanovitvi Centra za trajnostno arhitekturo. Špela Hudnik, prestavnica Monochrome arhitekti, ki organizira razstavo, je povedala, da ponuja koncentriran pregled in pogled na družbeno dogajanje po svetu ter predstavi različne vsebine, življenjske pogoje in ekonomsko situacijo v različnih delih sveta (Nemčija, Francija,
Avstrija, Belgija, Norveška, Indija, Burkina Faso, JAR, Kitajska, ZDA, Čile).

V Afriki je na primer poudarek predvsem na uporabi lokalnih materialov in preprosti tehniki gradnje, Kitajska reciklira materiale porušenih stavb in ščiti tradicionalno gradnjo pred neustavljivim brezkompromisnim kapitalizmom, Južna Amerika poudarja socialno odgovornost in gradi naselja po zelo nizkih cenah medtem, ko se v zahodni Evropi pogovarjajo o visoko tehnoloških zgradbah, inovativnih tehnologijah in trajnih materialih.

Nagrada GA za trajnostno arhitekturo 2007, 2008, 2009 (Global Award for Sustainable Architecture 2007, 2008, 2009)  je ena izmed najprestižnejših svetovnih arhitekturnih nagrad za dosežke na področju sonaravne arhitekture. Nagrada predstavlja priznanje za svetovno znane arhitekte, ki se skozi svojo dolgoletno kariero z  inovativnimi pristopi ukvarjajo z okoljsko problematiko, različnimi socialnimi problemi in ekonomsko zaostalimi območji. Njen cilj je izpostaviti projekte, ki so dokaz, da sta estetika in funkcionalnost arhitekture dosegljiva tudi na osnovi spoštovanja narave in okolja ter delovanja v sožitju z njima. Avtorica ideje je arhitektka in profesorica Jane Revedin.

Nagrado vsako leto prejme pet arhitektov, ki na različnih koncih sveta z etičnim in ekološkim pristopom rešujejo problematiko svetovne družbe.