Moderna tehnologija omogoča upravljanje s hišo na sofisticiran način. Obseg pametnih sistemov je povezan s financami. Sčasoma bodo takšne rešitve vedno cenejše, zato jih bo uporabljalo več ljudi. Pametna hiša prevzema določene naloge in nadzor nad prostori in vas razbremeni. Nekako takole bo videti.

Jutranje vstajanje se začne z avtomatskim dvigom žaluzij in z nežno glasbo po lastnem izboru. Aparat za kavo kuha topel jutranji napitek. Ogrevanje je nastavljeno na vnaprej določeno jutranjo temperaturo, povsod je prijetno toplo. Prhate se ob glasbi in posebno nastavljeni svetlobi. Od hiše odidete brezskrbni, saj so ogrevanje, hlajenje, ventilacija, razsvetljava, varnostni sistem in avdio-vizualne naprave pod nadzorom. Z glavnim računalniškim sistemom pa ste povezani tudi v službi. Le telefonski klic je dovolj, da zaustavite določene funkcije.

Tudi vsakodnevna opravila so v pametnih hišah manj obremenjujoča. Tako lahko na primer sesanje prevzame pametni sistem hiše. Tudi skrb za otroke je manjša, saj so po hiši razporejene kamere, s katerimi lahko iz službe nadzorujete odhod otrok v šolo. Če se kateri  izmed njih na primer preveč približa bazenu, vas bo na to opozoril nežen moški ali ženski glas. Ta vas bo spomnil tudi na vsakodnevne obveznosti.

Naravna in umetna svetloba sta prav tako popolnoma pod vašim nadzorom. Takšna hiša omogoča številne oblike zabave, od hišnega kina, ki vas pričaka z izbranim filmom, do glasbene dobrodošlice ob vrnitvi domov.

Pametne hiše nadzorujejo tudi količino porabljene energije. Energetski sistemi so najpogosteje kombinirani s sončnim sistemom in tako za elektriko in ogrevanje izkoriščajo brezplačno sončno energije. Poleg vsega tega je hiša opremljena še z najsodobnejšimi varnostnimi sistemi in tako zagotavlja enega izmed najpomembnejših dejavnikov sodobnega stanovanja – varnost.

Morda se vam vse skupaj zdi daleč od realnosti ali finančno nedosegljivo, vendar bodo pametne hiše hitro postale del naše stvarnosti. Če ne naše, pa vsaj naših otrok.