Dobra okna naj bi že na prvi pogled dajala vtis trdnosti, ker pa hkrati tudi ščitijo bivalne prostore pred zunanjimi vplivi, moramo biti pozorni še na toplotno in zvočno izolacijo. Stavbno pohištvo podjetja Rajmax, ki proizvaja izdelke iz nemških profilov Profine-TROCAL, je morda ustrezna rešitev za vse, ki iščejo varna in učinkovita okna. Podjetje, ki si izkušnje nabira že od leta 1998, ponuja različno stavbno pohištvo. Najbolj izstopajo aluminijasta in PVC-okna ter njihova ponudba vhodnih, garažnih in avtomatskih aluminijastih vrat, ponudbo pa zaključujejo zimski vrtovi in senčila.

Najvišja kakovost za zahtevne uporabnike

Vrh Rajmaxovega nabora oken predstavlja model EcoPasiv TROCAL 88+, ki preseneča z veliko vgradno globino. Slabih devet centimetrov globine pomeni razmeroma težko okno z okvirjem, vendar pa le-ta zaradi teže pridobi marsikatero prednost pred okni nižjih razredov. Težji okvir zagotavlja trdnost in trajnost okna ter odlično zvočno in toplotno izolacijo. 88 milimetrov globine je meja, pri kateri se srečajo proizvodni stroški in izboljšanje oken, kar pomeni, da bi 100 milimetrov globine sicer nekoliko pripomoglo k fizikalnim lastnostim takšnega okna, vendar bi cene takšnih izdelkov skoraj eksponentno rasle. Že ime daje slutiti, da je okno EcoPasiv TROCAL 88+ zelo primerno za pasivne hiše, saj ustvarja pogoje za varčevanje pri ogrevanju stanovanja. Toplotna izolacija okna je izboljšana na več načinov – poudarjena je tesnilnost okenskega pregiba, okna pa so opremljena z visokoizolacijskim termosistemom s sredinskim tesnjenjem.

Montaža Rajmaxovega stavbnega pohištva poteka po standardih RAL. Te smernice omogočajo kar največji izkoristek kakovostnih oken, saj preprečujejo nastanek toplotnega mostu med okvirjem okna in zidom ter posledično nabiranje vlage in plesni. Natančno predpisani postopki vgradnje sledijo principu »znotraj bolj tesno kot zunaj« v obliki trojnega tesnjenja. Zunanji sloj tesnjenja je tako parodifuzna ovira, sredino predstavlja toplotno in zvočno tesnjenje, notranji nivo pa je paroneprepustna ovira. RAL-standardi so nadgradnja klasične montaže s poliuteransko peno brez dodatnega zunanjega in notranjega tesnila. Napredna vgradnja oken je danes priporočljiva za vsa okna, saj so ta v zadnjih desetletjih doživela velik napredek, ki pa mu montaža oken ni sledila.

Manj zahtevni uporabniki bodo izbrali model INNONOVA 70, ki kljub višji toplotni prehodnosti v primerjavi z oknom Ecopasiv TROCAL 88+ zagotavlja kakovostno zasteklitev. Z vgradno globino 70 milimetrov okna INNONOVA zagotavljajo toplotni prehod pod 1,3 W/m2K, v okvirju pa skrivajo zanimiv pristop k nadzoru vlage. Sistem petih komor je zgrajen tako, da leži klin za pritrditev okvirja na zid ločeno od vodnega območja, kar preprečuje prehajanje vlage v steno. Oblika notranjosti okvirja v kar največji meri preprečuje torzijski upogib tudi ob dolgoletni uporabi, pogost pri PVC-oknih, ki so nekoliko bolj termično občutljiva.

Zlitje aluminija in PVC

Okna z aluminijastimi okvirji zbujajo pri kupcih dvome. Visoka toplotna prehodnost v primerjavi s PVC- ali lesenimi okenskimi okvirji marsikoga odvrne od montaže kovinskih okvirov. V podjetju RAJMAX pa ponujajo aluminij in PVC, združena v en okenski okvir s sistemom AluFusion. PVC-okvir, na katerega je s sistemom alu-clip nameščena aluminijasta obloga, zagotavlja estetiko aluminija in izredno stabilnost, saj so okna s sistemom alu-clip primerna za okenske ploskve do višine treh metrov in pol. Okno AluFusion pa poleg prednosti aluminija ponuja tudi kvalitete PVC-okvirjev – dobro toplotno in zvočno izolacijo, ki je aluminij sam po sebi ne zagotavlja.

Čeprav podjetje RAJMAX prihaja iz hribovite kozjanske pokrajine, so v dvanajstih letih izkušenj dokazali, da so njihove storitve cenjene po vsej Sloveniji. To potrjujejo tudi številni objekti, v katere so Rajmaxovi strokovnjaki vgradili okna, vhodna ali garažna vrata, zimske vrtove ali zgolj senčila. Svojo prisotnost v osrednji Sloveniji so povečali konec leta 2008, ko so v Medvodah odprli svoj prodajni salon, kjer ponujajo strokovno svetovanje pri odločanju za stavbno pohištvo, ki bo najbolj ustrezalo vašemu življenjskemu slogu.