Če želimo dom opremiti v individualnem tonu, se lahko odločimo tudi za večbarvne intarzije, bordure ali medaljone. Intarzije že več stoletij poznajo v reprezentančnih objektih, v zadnjem času pa so postale dostopnejše tudi v zasebnih domovanjih, kjer lastniki želijo poudariti svoj osebni slog.

Intarzije – umetnost, vdelana v les

»Med strankami imamo okoli 10 odstotkov takih, ki se odločajo tudi za intarzije,« pravi Stane Voglar iz podjetja Vogart. Intarzijski parket je pravzaprav ponavljajoči se raster ene ali več vrst lesa in je navadno sestavljen iz manjših koščkov. »Izdelujemo jih ročno ali lasersko z različnimi žagami. Laserske intarzije so bolj popolne in še vedno nekoliko dražje v primerjavi z ročnim izrezovanjem. Uporabimo jih, kadar so motivi na intarzijah ali medaljonih zelo razdrobljeni in imajo veliko detajlov,« pojasnjuje Voglar.

»Veliko naročnikov si želi imeti doma močne kontraste in barve, vendar jih moramo včasih nekoliko zaustaviti. Skupaj z njimi pogledamo, kakšen parket bi želeli in kakšen bi ustrezal njihovim prostorom, končni videz pa se da v prostoru simulirati tudi s šablonami in v računalniškem izrisu,« pojasnjuje Voglar. Preveč žive barve ali močni kontrasti ne bodo v vsakem domu imele enakega učinka, izbira barve oziroma vrste lesa pa je odvisna tudi od svetlobe.

intarzija.jpg

Zelo elegantni so prostori, kjer s povsem enako vrsto in barvo lesa dosežemo želeni učinek že z različno smerjo polaganja, denimo izmenjujočim se vzdolžno-prečnim vzorcem. Takrat se nam zdi, da se je vzorcev na tleh več, saj se videz intarzije spreminja glede na naš položaj v prostoru.

Slike, po katerih lahko hodimo

Parket lahko popestrimo tudi s posamezno sliko (medaljonom) ali z več posameznimi ponavljajočimi se elementi. »Kadar se ljudje odločajo za vgradnjo intarzij, bordur ali medaljonov z več vrstami lesa, najprej določijo osnovno barvo parketa, ki prekriva večino prostora in mu daje podlago. Pohvalno je, da se jih vedno več odloča za oljen in ne lakiran parket. Sodobnejši, oljeni parketi imajo na otip bolj prijazno površino, pa tudi njihovo vzdrževanje je enostavnejše v primerjavi z na otip hladnejšimi lakiranimi površinami,« pove Voglar.

»Barvo osnovnega parketa kombiniramo z ustreznimi barvami drugih vrst lesa. Poudarke dosežemo že z malo svetlejšim ali malo temnejšim odtenkom lesa. Tako imamo lahko samo eno vrsto lesa v treh različnih odtenkih – light, medium in dark,« razlaga Voglar. In katere vrste lesa najraje uporabljajo? »Evropski oreh je stalnica pri parketu in intarzijah, ki se občasno bolj izpostavi, tako kot v zadnjih treh letih. Pred tem so bile zelo popularne vrste wenge, pred tem še doussie, v osemdesetih je bilo veliko povpraševanja po javorju. Stalnica so tudi različne vrste hrastovega lesa, danes pa je zlasti moden beljeni hrast,« pravi Voglar.

intarzija1.jpg

Ker je vrst in odtenkov lesa veliko, so možnosti za oblikovanje različnih vzorcev in motivov tako rekoč neskončne. Razpoke med posameznimi intarzijskimi delci se zapolnijo s posebnim kitom, da med ploščami ni odprtin. Takšne fuge so danes zlasti poudarjene pri masivnih parketih.

Tudi enostavne rešitve imajo močan učinek

Pri polaganju parketa ni nujno, da položimo intarzije ali bordure po celotnem prostoru. V posamezne sobe se lahko položi detajl, medaljon ali zgolj delna robna bordura, kar je tudi cenovno ugodnejša rešitev. Vgradnja intarzij je kompatibilna z že obstoječimi talnimi oblogami – tako s klasičnim, nekoliko višjim parketom na nosilni plošči kot tudi z modernejšim tanjšim parketom, primernim za talno ogrevanje.

Cene za vgradnjo intarzij so različne glede na zahtevnost žaganja, detajlov in polaganja. Najdražji so medaljoni, ki imajo veliko drobnih rezov za detajle, cena pa je odvisna tudi od števila koščkov, iz katerih je intarzija sestavljena. Velikost posameznih intarzijskih plošč je lahko različna – od 30 x 30 cm do 100 x 100 cm, odvisno od velikosti prostora. Če so prostori večji, so večje tudi plošče. Tudi načeloma velja, da so krajše in ožje plošče parketa primerne za manjše, daljše in širše plošče pa za večje prostore.