Zelo podrobno sem preučila velikost vašega stanovanja, a nikakor ne morem pričarati vseh prostorov, kot ste si zamislili. Pa tu ne gre samo za velikost prostora samega, temveč tudi za obstoječe okenske odprtine. Kot vam je znano, mora vsak imeti bivalni prostor vsaj eno okno. Če že odmislimo velikost, je torej popolnoma jasno, da glede na omenjene potrebe po svetlobi v stanovanju ne bo mogoče ustvariti več kot tri glavne bivalne prostore. To pomeni, da boste morali narediti kompromis med otroško sobo in spalnico. Moja filozofija je, če se že moramo odločati med dvema, pač izberemo tisto, ki nam je brezpogojno potrebna, čeprav to ne pomeni, da se tisti drugi zlahka odrečemo. A kaj, ko vsega v življenju pač ne moremo imeti. Torej boste obdržali ločeno otroško sobo in dnevno sobo združili s spalnico.

Kar zadeva osnovno načrtovanje prostora, ga v osnovi ni treba spreminjati, s tem da vam priporočam odstranitev stene med kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Sicer pa bo treba predelati nekaj sten, če želite pridobiti nekaj shrambnega prostora, to je vgradnih omar, ki jih v tem trenutku nimate, jih pa potrebuje vsako stanovanje. Edino spremembo v velikosti prostora predlagam pri otroški sobi, ki bi jo na vašem mestu naredila tako (zamik stene v prostor za približno 65 cm), da pridobimo večjo predsobo in možnost dvojne omare. Otroška soba bo tako velika okoli 300 x 330. Zaradi tega ne bo nič manj uporabna in nič slabše izkoriščena.

Kuhinja in jedilnica narekujeta dokaj logično razporeditev elementov glede na že umeščene instalacije. Dnevna soba je razdeljena na dva bivalna prostora. Za posteljo sem izbrala poseben model (180 x 200) ki se podnevi zloži v zgoraj vgrajen element, v spodnjem delu pa je podnevi na tem delu udoben trosed. Podobno situacijo sem nazorno predstavila v slikovnem materialu v številki 220. Zadeva je namenjena nalašč za majhne prostore in izdelana tako dobro, da je transformacija neopazna. Pazljivo poglejte potek stene, kjer sem umestila več vgradnih omar, med drugim tudi manjšo vitrino, ki jo lahko odpirate iz dnevne sobe ali iz jedilnice.

Otroška soba vsebuje vse, kar mora; omaro, mizo in seveda posteljo. Upam, da bo takšna razporeditev ustrezala vaših zahtevam.

Darja Hughes, univ. dipl. design. inter.