Najprej se je treba odločiti, kakšen tip podstrešja želimo. Ta je lahko odprt ali zaprt; odločimo pa se glede na to, ali ga bomo kasneje morda preuredili v bivalno enoto. Povsem odprto podstrešje nudi privlačno bivalno okolje, saj je izjemno svetlo. Vendar pa lahko porušimo zvočno izolacijo hiše, zato naj nam pri načrtovanju pomagajo strokovnjaki.

Ločeno stopnišče, ki vodi iz pritličja na podstrešje, daje številne možnost. Če gre za odprto stopnišče, med njima ni prave ločenosti, zato je treba na začetku ali na koncu stopnišča montirati vrata. Tako prostor zapremo. To lahko dosežemo tudi z zunanjim ali s samostojnim stopniščem, kar pa je precej nepraktična rešitev. Pogosteje postavijo v pritličju skupno preddverje s stopniščem in vetrolovom ter skupnimi vrati.

Iz pomanjkljivosti v prednost

Podstrešni prostori so posebni in zato privlačni, vendar je treba upoštevati izzive, ki jih predstavlja urejanje in opremljanje pod poševno streho. Prvo srečanje z bivalnim podstrešjem vas ne bi smelo prestrašiti, češ da v tak prostor ne bi mogli postaviti niti običajne omare. Tisto, kar se na začetku zdi pomanjkljivost, se ob strokovnih nasvetih in dobrih zamislih spremeni v prednost.

Ko hočete kar najbolj izkoristiti površino pod poševnim stropom, opremite prostor s pohištvom po meri, ki se bo vanj povsem vključilo. Vgradne omare so za takšne bivalne površine idealne. Spodnji ravni del zidu, ki velikokrat ostane neizkoriščen, izkoristite za vgradnjo plitvih omaric za shranjevanje.

Če je podstrešje dnevni prostor, se odločite za sedežno garnituro, ki je lahko nameščena v delu prostora z nižjim stropom, in uredite delovni prostor za odraslega ali šolarja s pisalno mizo. V otroško sobo prav tako namestite garderobne omare, izdelane po meri. Če si sobo delita dva otroka, izberite otroško postelje, iz dna katere se izvleče dodatna postelja. Tako boste varčevali s prostorom in se izognili težavam, ki bi jih lahko zaradi prenizkega stropa povzročila nadstropna postelja.

Kar najbolje izkoriščen prostor

Zgornje kuhinjske elemente lahko ob poševno steno namestite kaskadno ali pa s spodnjimi elementi zapolnite ves spodnji ravni del stene. Tako boste pridobili dodaten prostor za shranjevanje, ki ste se mu morali odpovedati v zgornjih omaricah. Če zaradi takšne organizacije ni dovolj delovnih površin, jih uredite s postavitvijo delovnega pulta, ki se razteza proti dnevnemu prostoru.

Prostor pod poševno steno v kopalnici najbolje izkoristite s postavitvijo straniščne školjke, pralnim strojem ali kadjo. Kopalna kad naj bo postavljena pravokotno na steno in ne vzporedno z njo, tako da se lahko oseba, ki se v njej prha, normalno vzravna.

Podstrešni prostor bo še posebno privlačen in udoben, če je dovolj visok, da lahko v njegov najvišji del namestite galerijo s pristopom po stopnišču ali strmi lestvi. Na galeriji lahko uredite spalnico ali prostor za počitek, tu pa se lahko ukvarjate tudi s svojimi hobiji.