Pri motečem zvoku, ki ga imenujemo tudi hrup, je treba najprej ugotoviti mehanizem širjenja zvoka. Na splošno obstajata dva mehanizma širjenja zvoka: zvok, ki se širi po zraku, in zvok, ki se širi po konstrukciji.

V kolikor bi želeli zmanjšati hrup, ki se širi po zraku, je pravi pristop dodatna zvočna izolacija tal in stropa. Glede na to, da verjetno ne boste mogli posegati na stopniščno stran stene, vam preostane le vgradnja zvočne zaščite na vaši strani. Najenostavnejša in najprimernejša izvedba za stene, na katere nimamo namena obešati težjih elementov, je izdelava lahke montažne mavčno-kartonske obloge (enojna ali dvojna mavčno-kartonska plošča) z vgrajeno zvočno izolacijo v vmesnem prostoru. Najprimernejša zvočna izolacija so mineralni vlaknasti materiali (kamena ali steklena volna). Če nameravate na steno obesiti tudi kako težjo stvar, pa je treba na mestih pritrditve vgraditi ojačitve. Izvedba zvočne zaščite stropa je enaka kot pri steni.

Pri zvoku, ki se širi po konstrukciji, pa je stvar bistveno bolj zapletena. Stopnišča in etažne plošče v večstanovanjskih stavbah, zelo pogosto pa tudi stene, so izdelani iz armiranega betona. Armirani beton sicer zelo dobro duši zvok, ki se širi po zraku, za udarni zvok, ki se širi po konstrukciji, pa je eden boljših prevodnikov. Zato je hojo, razna vrtanja z vrtalnim strojem ali zabijanje žebljev v steno mogoče slišati po vsej stavbi.

Najboljša rešitev za zmanjšanje hrupa, ki nastane zaradi udarcev in se nato širi po konstrukciji, je zvočna izolacija vira hrupa – v obravnavanem primeru pohodne površine na stopnišču (denimo s stopniščno preprogo, op. p.). V večini primerov so stopnišča izdelana tako, da kake dodatne zvočne zaščite tal ni mogoče več izvesti. Nekaj malega je udarni zvok mogoče zmanjšati tudi z zvočno izolacijo sten in stropov, vendar je zmanjšanje ravni hrupa pogosto premajhno in ne zadovolji potreb in želja stanovalcev.

Zelo se bojim, da je pri vas problem udarni zvok, ki nastane pri hoji in drugih udarcih ob tla/steno ali ograjo stopnišča, zato bi z dodatno zvočno izolacijo stene in stropa dosegli le omejen učinek, s katerim verjetno ne bi bili zadovoljni.

Natančnejši odgovor bi vam lahko postregel le na podlagi natančnejših podatkov o vrsti motečega zvoka ali ogleda stavbe.

Tadej Gruden, u.d.i.g.