Če pa okno gleda v naravo in želimo ohraniti prosti pogled, se lahko odločimo le za dekorativne zavese, ki ne posegajo preveč v površino okna, ampak zatirajo le okenski okvir. Ker so take zavese bolj dekorativnega namena, velja nameniti nekoliko več pozornosti vrsti in barvi blaga ter seveda načinu izdelave, da dosežemo pravi učinek v prostoru. Ker je blago za dekorativne zavese ponavadi bolj gosto in polno, ga lahko uporabimo tudi za kakšen dekorativni prt oziroma tekač ali pa tudi za okrasne blazine. Tako tudi sam prostor deluje bolj harmonično.

Način izdelave glede na namen prostora

zavese_doma.jpg

Na trgu je veliko različnih vrst zaves. Pri izbiri načina izdelave se odločamo glede na namen prostora in tudi glede na to, v kakšnem slogu je prostor opremljen. Najbolj poznane in najpogostejše so še vedno klasične naborne zavese. Sistem izdelave je tak, da je blago dvakratno ali trikratno nabrano po dolžini, s čimer se oblikujejo vertikalne gube. Za okensko zaveso so pogosti tudi različni izrezi, kot na primer polkrožni, stopničasti, padajoči v določeno smer …

Pri balkonskih vratih ali panoramskih stenah zavese padajo skoraj do tal in so ravno zaključene. Kot dekoracija k osnovni zavesi in hkrati kot funkcija služijo zatemnitvene zavese, ki so barvno skladne z osnovno zaveso, nameščene pa so na obeh koncih in tako dajejo videz okvirja. Naborne zavese so primerne za tradicionalna in klasično opremljena stanovanja, hotelske sobe, restavracije…

Priljubljeni so roloji in paneli

blinds9.jpg

Vse pogosteje pa v zadnjem času zasledimo zavese, kot so gubani rolo ali zavese v obliki panelov. Gubani rolo je zelo praktična zavesa, katere mehanizem omogoča dviganje in spuščanje zavese na določeno višino. Tako si sami z enostavnim potegom nastavimo zaveso na določeno višino. Blago za gubani rolo mora biti mehko, lahko upogljivo, da se ob dviganju roloja oblikujejo enakomerne gube. Gubani rolo je primeren tako za moderna kot klasično opremljena stanovanja, z izbiro tkanine pa določimo končni slog zavese. Največkrat se uporablja v kuhinjskih prostorih.

Panelne zavese so prosto padajoči paneli oziroma trakovi, ki so na posebni večtirni karnisi nameščeni drug poleg drugega oziroma se deloma prekrivajo. Pomikajo se lahko prosto levo in desno in tako si sami določamo, kolikšen del okna bomo zasenčili. Pri panelnih zavesah je zelo pomembna izbira pravega blaga, saj je ta bistvena za končni učinek zavese. Najbolj primerno je kompaktno blago, ki lepo ravno pade, k čemur pripomore tudi obtežilna palica na spodnjem robu zavese.

Vzorci ali vezenine

panel.jpg

Zelo lep učinek dosežemo tudi z  vzorcem na sredini panela, kot so črte, krogi, vijuge ali pa tudi vezenina za bolj umirjen učinek. Panelne zavese so najbolj primerne za panoramske stene, večje balkone ali večja okna. Zaradi minimalistične oblike optično povečajo prostor, kot sistem zavese pa sodijo v modernejše opremljene prostore z veliko okenskih površin.

Zavese dajo prostoru poseben značaj, zato je pravilna izbira še toliko bolj pomembna. Če sami težko presodimo, kakšne zavese bi izbrali, ali pa so bojimo, da bomo napačno izmerili, je bolje, da pokličemo strokovnjaka za izmero in svetovanje na domu. Tako nas lahko preseneti s kakšnim zanimivim predlogom glede izdelave ali barvne kombinacije.