Pohištvo kot iz pravljice

»Pri vsem pohištvu, ki ga proizvajamo, smo pozorni na to, da je izdelano iz okolju prijaznih materialov in tudi sicer tako, da vso življenjsko dobo dobro služi uporabniku,« pojasnjuje arhitektka Marjana Rejc iz podjetja Alples. »Na vse to smo še toliko bolj pozorni pri pohištvu za otroke, ki so s pohištvom še v tesnejšem stiku. Zaradi tega so tudi oblike pohištva drugačne, robovi zaobljeni, dodatki pozorneje izbrani – vse to z mislijo na varnost,« pravi Rejčeva.

Otroške sobe bomo v salonih pohištva hitro prepoznali – izdajajo jih namreč žive barve, pogosto tudi več barvnih različic za enako sobo. Rejčeva poudarja, da se barve pohištva za otroške sobe ne spreminjajo vsako leto. »Nove barve so ponavadi osvežitev pohištvenega programa in takrat se ponavadi manj želene barve umaknejo,« pravi. »Že nekaj časa so zelo priljubljeni odtenki vijolične in zelene, vendar tudi druge barve ne zaostajajo veliko.«

Soba naj ne bo preobložena

»Pohištvo, tako kot vse okolje, zagotovo vpliva na otrokovo dojemanje sveta. S pravo izbiro lahko ta vpliv okrepimo, vendar se bojim, da ne s tem, da je soba čim bolj pisana in preobložena z vsem mogočim,« razlaga Rejčeva. Preveč čutnih dražljajev bi na otroka lahko delovalo zaviralno, zato je potrebna prava mera. Rejčeva poudarja, da se otroška domišljija bogati najprej v stiku s starši in sorojenci, nato s širšo okolico. »Okolje in z njim pohištvo daje sicer pomemben, vendar v primerjavi z ljubečim socialnim okoljem še vedno zgolj okvir tej socialni rasti, ki iz otroka naredi ustvarjalnega in iščočega mladostnika, kasneje pa samozavestnega odraslega.«

Kako se boste lotili opremljanja sobe za malčka, je v prvi vrsti odvisno od starosti otroka. Dojenčkove potrebe se razlikujejo od potreb malčka, ki ravno dela prve korake, in kasneje potreb šolarja ali najstnika. Novorojenček bolj od pohištva potrebuje ljubečo mamo in pozornega očeta, zato je pohištvo zanj možno namestiti tudi v majhno sobico. Ekonomsko pametna poteza je zagotovo, če imamo možnost pohištvo postopoma nadgrajevati ali zamenjati posamezne kose. Posteljico bo v nekaj hitro minljivih letih nadomestila otroška postelja ali celo postelja za odrasle. Ponavadi je tako, da se da večina pohištva uporabiti tudi, ko je potrebna večja postelja in malo več pohištva. Z dokupom manjkajočih elementov soba raste s potrebami otroka.

Varnost, ki vzgaja pazljivost

»Pomembno je, da je soba svetla in zračna. V začetku je pomembna varnost: da ima pohištvo zaobljene detajle, da imajo postelje ustrezna varovala pred padcem itd. Po drugi strani pa se mora otrok, s tem ko raste, postopoma tudi sam navaditi, da pazi na svojo varnost. Narobe bi ga bilo popolnoma zaviti v vato, zato ga moramo postopoma, starosti primerno, navajati tudi na to. Pri tem brez lastnih izkušenj ne gre, zato moramo dopustiti tudi kakšno buško,« pravi Rejčeva.

Kako bomo razporedili pohištvo, je odvisno od prostorskih možnosti. »Če je le mogoče, naj bo postavitev čim bolj funkcionalna, da se ne bomo kar naprej v kaj zaletavali ali se spotikali. Pazimo pa tudi na to, da postelja ni na prepihu in da svetloba pada s prave strani na pisalno ali risalno mizico. Manjšemu otroku moramo pustiti tudi dovolj praznega prostora na tleh. Tla, pregrnjena z odejo ali preprogo, se lahko hitro spremenijo v prepotrebno igralno površino,« pojasnjuje Rejčeva. Oblikovanje otroškega pohištva je za vsakega oblikovalca prijeten izziv. Obilica barv, vključevanje pravljičnih elementov in sproščanje domišljije ob upoštevanju varnosti izoblikujejo pohištvo, ki spodbuja tako gibalne kot tudi mentalne sposobnosti otroka.