Današnje vodne postelje so prilagojene bistveno širšemu krogu kupcev kot pred desetletji. Če je takrat marsikoga od nakupa odvrnilo valovanje, imajo današnje vodne postelje vgrajene dušilce, ki te učinke ublažijo. Medtem so se razvili tudi trpežnejši materiali, proizvajalci pa so znali prisluhniti tudi gibalno oviranim, ki zaradi bolezni veliko časa preživijo v postelji.

Ležišče, ki se zna prilagoditi potrebam

»Ljudje gremo skozi različna življenjska obdobja, danes smo bolj aktivni, jutri manj. Če še pred petimi leti nismo imeli težav z hrbtenico, jih lahko imamo danes. Zato potrebujemo ležišče, ki se bo stalno prilagajalo našim potrebam,« pravi Vesna Rasperger iz Vitapurja. »Pri vodnih posteljah je trdota nastavljiva s količino vode, zato lahko trdimo, da ležišče, ki bi imelo vse prednosti vodnih postelj, še ni bilo izdelano,« dodaja.

Ključna prednost vodnih postelj je vodno jedro, pojasnjuje Raspergerjeva. »Zasnova vodnega jedra je pri nas drugačna kot pri drugih vodnih posteljah, kar pomeni več udobja med spanjem. Posebnost naše montaže je z matematično formulo podkrepljen sistem dodajanja količine vode. Polnjenje na slepo prinese slabše rezultate in neudobje.« Prav tako je stopnja deformacije v vodnih jedrih občutno nižja. Klasična ležišča se hitro deformirajo in kljub 10- ali 15-letni garanciji je ležišče po dveh letih uporabe drugačno in ne zagotavlja več vseh potrebnih funkcij, dodaja Raspergerjeva.

Na toplem zaspimo hitreje

Ležišče vodne postelje je vedno ogrevano, tako da telo pred spanjem ne troši energije za ogrevanje ležišča, kakor je to običajno pri ležiščih iz pene ali s kovinskimi vzmetmi. To pomeni, da v taki postelji prej zaspimo. »Prilagajanje vašemu telesu je ustreznejše, mogoče je nastavljati trdoto z več oziroma manj vode in prilagajati temperaturo letnim časom. Boljše vodne postelje so ogrevane z izredno varčnimi karbonskimi grelniki, ki vzdržujejo konstantno temperaturo.«

Raspergerjeva je med drugim povedala, da imajo pri Vitapurju tudi prvo vodno ležišče, ki omogoča elektronski dvig vzglavja in podnožja: »Ever-Flex so postelje, primerne za ljudi z gibalnimi težavami, za invalide in starejše osebe. Posebej so primerne za ljudi, ki zaradi zdravstvenih težav večino časa preležijo v postelji, zaradi česar pojavljajo preležanine. Zasnovane so tako, da omogočajo lažje vstajanje.«

Ceno določajo dodatki

Vodne postelje že nekaj let niso več prestiž, saj se spanje na kvalitetnem ležišču hitro povrne. Na ceno vplivajo kvaliteta materialov, število dodatkov in sama storitev. Nekateri proizvajalci ponujajo tudi do 10-letno garancijo na vodna jedra, na kar se ob nakupu splača biti pozoren. Posebna doplačila so za posteljne stranice, dele, narejene po meri, črpalko za izsesavanje mehurčkov, digitalno uravnavanje temperature, napenjalne rjuhe ... Raspergerjeva pojasnjuje: »Cena je odvisna tudi od izbire prevlek, za katere imamo pri Vitapurju visoke standarde, saj izhajamo iz tekstilne branže. Stranke imajo z doplačilom možnost izbire lesenega dela postelje, ki je lahko v različnih izvedbah, s predali, brez predalov, ter v 50 različnih lesnih barvah in odtenkih.«

Življenjska doba ležišča je odvisna od načina uporabe vodne postelje in je primerljiva z drugimi ležišči, torej od 8 do 15 let, odvisno od tega, kateri materiali so uporabljeni. Modularna zasnova vodne postelje pomeni, da jo lahko z manjšimi stroški obnovimo po delih. Da bi ležišče ohranilo ali podaljšalo življenjsko dobo, moramo zanj ustrezno skrbeti. Kljub temu vzdrževanje ni zapleteno, pojasnjuje Raspergerjeva.

Enkrat na leto je treba dodati sredstvo za vzdrževanje vode in ohranjanje vodnega jedra. Za čiščenje površine vodnih jeder se uporablja posebno čistilo, lahko pa jo samo obrišemo z vlažno krpo. Pri vodnih posteljah s prevleko CleanRest je čiščenja občutno manj, saj je vodno jedro zaščiteno in ne potrebuje rednega čiščenja. Vse prevleke lahko tudi operemo ali kemično očistimo.