Kompostiranje sadja, zelenjave, listov, trave, razrezanega papirja, kartona je šele začetek. Kompost obožuje tudi ostanke želatine in marmelad. Dobrodošli so tudi pokvarjeno mleko, jogurt, siri in smetana.

Razveselite ga s čajnimi vrečkami in filtri s kavo. Jajčne lupine lahko uporabimo na vrtu na sto načinov; primerne pa so tudi za kompost. Ostanki kruha, testenin, riža, žita, ostanki pic – vse to so bogati dodatki za vaš vrtni zaklad. Ne skoparite niti z ostanki hrane domačih ljubljenčkov.

Na kompost lahko vržete lase, ki se vsak dan naberejo na glavniku, in živalske dlake. Če živite blizu morja, dodajte na obalo naplavljene morske alge.

Pepel bo prispeval k ohranitvi vlage v kompostu. Lesni pepel je še posebno dobrodošel, ker vsebuje kalij. Ta je eden izmed najpomembnejših rastlinskih hranil.

Bombaž, volna, svila, vsa oblačila iz teh materialov, ki jim je že potekel rok trajanja, sodijo na kompost. Strohnela bodo hitreje, če jih boste prej raztrgali na manjše kose. Enako storite z izdelki iz usnja.

Tudi papirnate vrečke z vsebino iz sesalcev odvrzite na kompost, prav tako pa ne skoparite z odpadki, ki nastanejo pri manikuri in pedikuri. Enako velja za krempeljce domačih ljubljenčkov. Dodajte tudi vso bombažno vato, higienske vložke in kondome iz lateksa. Sliši se neokusno, vendar  jih kompost obožuje.

Vrvi, izdelane iz naravnih materialov, kot so bombaž, konoplja, juta in tako dalje, so prav tako odlične za kompostiranje. Primerni pa so tudi vsi ostanki papirnatih dekoracij, ki se naberejo po različnih praznikih.

Kompost sprejme skoraj vse. Malce se zmrduje le nad mesom, odločno pa ne mara ničesar, kar je umetno.