»Zgodba«

Pomen izolacije zunanjega oboda stavbe, ki ga s številkami na papirju izračunajo strokovnjaki, lahko v praksi spoznate na gradbišču nastajajočega naselja Moj novi dom v Komendi. V podjetju Eko Gradvest, ki naselje gradi, so se že pri načrtovanju projekta odločili za ekološki pristop, kar pomeni uporabo naravnih materialov in izkoriščanje obnovljivih virov energije. Ker je trenutno še mogoče spremljati posamezne faze gradnje, ki nasvete strokovnjakov nazorno potrjujejo, obisk naselja priporočamo. Spoznali boste namreč, kaj pomeni graditi »samo« (!) energetsko varčne objekte ali objekte, ki morajo zadostiti standardom za nizkoenergetske ali celo pasivne hiše. Morda se komu zdi to le igra besed, toda na konkretnih primerih se boste lahko prepričali, da gre vendarle za veliko več.

»Zgled«

Več kot le igra, ali bolje rečeno, primer za zgled je že oblikovanje neke vrste kooperacijske združbe, ki nastaja vzporedno z gradnjo naselja Moj novi dom v Komendi. Eko Gradvest je namreč v podjetju Mix dobil partnerja in ekskluzivnega dobavitelja potrebnih materialov, ki jih zna poiskati po vsem svetu. Spoznanja in izkušnje s tujih trgov prenaša na domače proizvajalce, tako da že nastaja naveza podjetij, ki zmorejo ponuditi vse, kar je potrebno za gradnjo nizkoenergetskih in pasivnih hiš – od nasvetov, načrtovanjam, dobave ustreznih materialov do izvedbe.

»Plašč«

Pri gradnjah, ki jih te dni zaključujejo po standardih za nizkoenergetske objekte (velja tudi za večstanovanjske objekte), nameščajo 16 centimetrov debele lamele iz kamene volne (znana blagovna znamka Kauf Insulation), ki je hkrati tudi protipožarna zaščita. Poleg debeline izolacije (v obravnavanem primeru so objekti grajeni iz opeke, kar ne gre spregledati) je zelo pomembno, da izdelamo fasado, ki hiši omogoča »dihanje«. To pa zahteva, da pri nameščanju uporabimo kompatibilne materiale, kot so lepila (v posebnih primerih sanacije tudi sidranja) za lepljenje lamel na osnovni zid in za silikonski zaključni omet. V Mixu pri tem zaupajo podjetju Rofix, saj njihova lepila odlikujejo visoka paroprepustnost, enostavna uporaba in odprt čas pripravljene mešanice. Klasični zaključni omet iz silikonske smole so opremili z novo nanotehnologijo. Z dodatki za vodoodbojnost je tak omet visoko hidrofoben, s samočistilnim učinkom zmanjšuje tvorbo mahu, alg in plesni. Na voljo je tudi velika izbira barvnih tonov.

Ker pa k »plašču« sodijo tudi »žepi« in »gumbnice«, ne moremo spregledati zunanjega stavbnega pohištva. Posebej dodelan špaletni sistem Roverblok za vgradnjo oken in vrat preprečuje nastajanje toplotnih mostov in izgube energije pri zunanjih odprtinah, kar seveda močno prispeva k energetski učinkovitosti objekta. Poudariti velja enostavnost izvedbe, ekonomičnost vgradnje, prilagajanje dimenzij in seveda toplotno-zvočno izolativnost.

»Kapa«

Največ ogrevalne energije izgubimo skozi ostrešje, če to ni primerno izolirano. Prav gotovo ni treba opozarjati, da se ogreti zrak dviga in »zapusti« prostor, kjer mu je to pač omogočeno. Zato so temu v Eko Gradvestu skupaj z Mixom posvetili posebno pozornost. Za strešno kritino so tako izbrali jeklene plošče Evertile s cink-aluminijevo zaščito in posebej lomljenim peščenim posipom. Za to kritino je značilno, da poleg trdnosti zmore tudi določeno stopnjo fleksibilnosti, kar je pomembno denimo pri udaru toče. Hkrati pa zaradi hrapave površine zadržuje drsenje snega in zagotavlja enakomernejše prelivanje vode ob večjem deževju. Garancija zanjo je kar 50 let.

Sama kritina v energetskem pogledu ne pomeni prav veliko, če pod njo ni ustrezno izvedenega podkonstrukcijskega sistema izolacije od prezračevalnega kanala, sekundarne kritine, ustreznega izolacijskega polnila med in pod špirovci do zaključnega notranjega sloja. V primeru vgradnje strešnih oken je spet pomembno, kako z ustreznim sistemom preprečimo nastajanje toplotnih mostov in nepotrebno izgubo energije.

»Obutev«

Ne »plašč« ne »kapa« pa nam ne moreta veliko pomagati, če nimamo primerne »obutve«. Zato so poskrbeli tudi za primerno izolacijo pod armiranocementnimi estrihi, kar skupaj daje njihovim objektom značilnosti energetsko varčnih hiš.

Talna izolacija pod armiranocementnim estrihom iz kamene volne, stisnjene do visoke gostote in debele 16 centimetrov, daje objektu, poleg odlične zaščite v smislu toplotnih izgub, še dobro zvočno izolacijo. Udarni zvok se pri pravilni izvedbi estriha odlično »duši« in se ne prenaša na obodne in predelne stene, ter s tem po celem objektu. Tako izvedena podlaga je istočasno še odlična osnova za nadgradnjo z Rotex gumbasto ploščo ki služi za izvedbo razvoda talnega ogrevanja pred betoniranjem tlaka.