Tržišče ponuja glazirane in neglazirane ploščice, ki so po navadi izdelane iz kamnin ali keramike.

Keramične ploščice

Keramične ploščice so oblikovane na različne načine. Vidna ali nevidna keramična glazura se praviloma tali v drugi fazi pečenja. Ta vrsta ploščic je primerna za uporabo v notranjih prostorih, saj ni odporna na mraz.

Kamnite ploščice

Kamnite ploščice zdelujejo iz naravnega kamna, navadno marmorja in granita. Poznamo tudi umetne žgane in nežgane ploščice, ki so iz različnih kamenin ali umetnega kamna. Kamnite ploščice kot talna obloga imajo veliko prednosti, ena glavnih pa je vzdržljivost in trpežnost. So tudi enostavne za čiščenje in vzdrževanje. Zato so še posebno primerne za kuhinjo in kopalnico. Slaba lastnost kamnitih ploščic je, da so na občutek hladne. Zaradi tega jih le redko polagamo v bivalne prostore.

Ploščice iz fine keramike

Fino obdelane neglazirane keramične ploščice so posebne zaradi nizke absorpcije vode. So neobčutljive na madeže in jih z lahkoto očistimo. Poleg tega so tudi zelo odporne na abrazijo.

Pri poliranih ploščicah sijaj dosežejo z brušenjem površine v globini okrog 5 milimetrov. Tako se odprejo mikroskopsko majhne kapilare, v katere pa lahko pridejo umazanija, tekočina in podobno. Polirane ploščice v kuhinjah je zaradi narave dela priporočljivo impregnirati.

Ploščice za posebna področja uporabe

V industrijskih objektih in pokritih kopališčih so po navadi položene ploščice s posebnimi, nedrsnimi značilnostmi površine. Večinoma gre za neglazirane ploščice z rahlo profilirano površino.

Bordure

Bordure so ozke pravokotne ploščice, s katerimi v obliki traku obrobimo s ploščicami že položeno zidno površino. Specializirane trgovine imajo na zalogi tudi ploščice običajnih velikosti, na katerih so bordure aplicirane kot dekorativni element.

Mozaik

Keramične ploščice manjšega formata, katerih velikost ne preseže 10 krat 10 centimetrov, se danes uporabljajo ne glede na funkcijo prostora in niso, tako kot je bilo to nekoč, namenjene zgolj umetniškim projektom. Z barvitim mozaikom okrašen prostor je topel in prijeten na pogled.