Tokrat je 84 krovcev prijavilo sto objektov, kar ni bistveno manj kot na zadnjem prvenstvu. Predlani je namreč za 9. prvenstvo 86 krovcev prijavilo 136 streh oziroma objektov. Po zaključku leta so februarja letos na Otočcu razglasili najboljše in jim podelili priznanja.

Novogradnja

Kot je povedal Bogdan Kralj, predsednik komisije in vodja tehnične službe pri Bramacu, je bilo največ objektov prijavljenih v kategoriji novogradenj eno- in večdružinskih ter vrstnih hiš, in sicer kar 42 (na 9. prvenstvu 52), tako da je imela komisija (poleg predsednika še Igor Derlink, Spina d.o.o. Novo mesto, krovec Mitja Salopek, Strehca d.o.o. Novo mesto, in Robert Centrih, Montažne hiše Lumar d.o.o. Maribor) dokaj zahtevno delo. V kategoriji novogradenj eno- in večdružinskih ter vrstnih hiš je zmagala streha primorskega tipa samostojnega podjetnika Joška Primca iz Cerknice. V celoti gledano lahko zlasti v tej kategoriji govorimo o tem, da so bili prijavljeni objekti in strehe dokaj razgibani, pri številnih objektih pa je razveseljiv sodoben pristop k oblikovanju in izvedbi strehe.

V kategoriji novogradenj javnih in poslovnih objektov, stanovanjskih blokov, šol in restavracij (prijavljenih je bilo 14 objektov, predlani 17) je slavil Tomaž Sodnik, ST Sodnik d.o.o. Komenda, z relativno enostavno streho večstanovanjskega bloka, ki jo »plemenitijo« različno velike frčade.

Obnova

Tretja in četrta kategorija sta obsegali obnovo streh. V kategoriji eno- in večdružinskih ter vrstnih hiš je med 23 strehami (predlani 42 prijavljenih v tej kategoriji) največ točk osvojil samostojni podjetnik Stane Krnc iz Sevnice z zanimivo štirikapnico z velikimi frčadami na vseh štirih straneh.

In še zadnja kategorija, obnova javnih in poslovnih objektov, stanovanjskih blokov, šol, restavracij, tovarn in kulturnozgodovinskih objektov. Med 21 objekti (predlani 24) je ponovno slavil s.p. Slavko Hočevar z Visokega. Komisijo je predlani prepričal z zanimivo in izstopajočo streho cerkve sv. Jakoba na hribu Borjar, tokrat pa z relativno preprosto streho večstanovanjske hiše (dela po očetovi upokojitvi vodi sin Jure).

Svečana podelitev je potekala v restavraciji Tango na Otočcu, priznanja zmagovalcem pa je podelil vodja prodaje in marketinga podjetja Bramac Milan Lemovec. Na prireditvi so razglasili tudi rezultate slovenskih udeležencev na mednarodnem krovskem tekmovanju IDDO 2007/2008. Tako je, kot smo poročali že v prejšnji številki priloge Moj dom, v mednarodni konkurenci v kategoriji kulturnozgodovinskih objektov slavilo podjetje Strehca d.o.o. iz Novega mesta, doslej najboljšo uvrstitev slovenskih predstavnikov pa je dopolnil še Uroš Repenšek iz Gornjega Grada s tretjim mestom v kategoriji obnova individualne hiše.

Rezultati:

Kategorija 1

Novogradnja: enodružinske in večdružinske hiše, vrstne hiše
1. Stavbno kleparstvo in krovstvo Joško Primec s.p.
2. MOSKK d.o.o., Ervin Ošlak
3. KA-DA Milan Kaučič s.p.

Kategorija 2

Novogradnja: javni-poslovni objekti, stanovanjski bloki, šole, restavracije, tovarne ...
1. ST Sodnik d.o.o., Tomaž Sodnik
2. Splošna gradbena dela Hubert Šlosar s.p.
3. MIBLA d.o.o, Blaž Borut Tušek

Kategorija 3

Obnova: enodružinske in večdružinske hiše, vrstne hiše
1. Gradbena in zaključna dela Stane Krnc s.p.
2. Zidarstvo Vilko Udovič s.p.
3. Stavbno kleparstvo Franček Lenart s.p.

Kategorija 4

Obnova: javni-poslovni objekti, stanovanjski bloki, šole, restavracije, tovarne in kulturnozgodovinski objekti
1. Krovstvo in kleparska dela Slavko Hočevar
2. Postav. ostrešij in krovska dela Uroš Repenšek s.p.
3. Krovstvo in tesarstvo Andrej Abram s.p.