Na trgu so zaključni sloji v različnih strukturah in barvah, razlikujejo pa se tudi po svoji sestavi (apnenocementni, silikatni, silikonski, akrilni). Bistvene zahteve, ki jih morajo izpolnjevati zaključni sloji, so vodoodbojnost, paroprepustnost, barvna obstojnost, trajnost, odpornost proti algam, mahovom in druge.

Najbolj paroprepustni so apnenocementni zaključni sloji, ki so čisti mineralni ometi. Odlikuje jih dobra paroprepustnost, slabši pa sta vodoodbojnost in elastičnost. Mineralni silikatni ometi, ki so tudi paroprepustni, so bolj vodoodbojni in bolj čvrsti kot apnenocementni. Njihova dobra lastnost je, da so primerni za vse vrste fasadnih sistemov in imajo široko barvno paleto. Po svojih lastnostih so silikatnim ometom podobni silikonski ometi, ki pa so še bolj vodoodbojni in elastični in so posebej primerni za sanacije starih objektov. Akrilni ometi so edini, katerih vezivo je na organski osnovi. Zaradi svoje sestave so primerni za fasadne sisteme s stiropornimi ploščami. So najmanj paroprepustni in najbolj elastični.

Ob odločitvi za izdelavo fasade morate razmisliti marsikaj. Ne slediti le najnižji ceni, ampak razmislite tudi o tem, v kakšen »plašč« bo odeta vaša hiša, kaj to pomeni za klimo v njej, in nenazadnje tudi o njeni trajnosti in lepoti.