Toplotnoizolacijski ometi

Toplotnoizolacijski ometi se vgrajujejo predvsem na zidove, ki so že delno toplotno izolativni. Takšni termo ometi združujejo način gradnje in hkrati toplotno izolacijo. V glavnem poznamo dve vrsti toplotnih ometov: perlitne ali ročne omete in strojne omete z lahkimi dodatki. Njihova prednost v primerjavi z drugimi izolacijami je ta, da so kompaktni in homogeni, da so čiste mineralne sestave ter da učinkovito preprečujejo nastanek toplotnih mostov, poleg tega pa so dobro paroprepustni. Še posebej dobro toplotno izolacijo ponujajo v kombinaciji z izolativnimi zidaki, zidanimi s toplotnoizolativnimi maltami. Dodatno toplotno izolacijo lahko dosežemo tudi z vgrajevanjem toplotnih ometov z notranje strani, saj imajo poleg izolacije tudi sposobnost uravnavanja vlage v prostoru in dajejo občutek toplih sten.

Lahke fasadne plošče

Drug način je izolacija z lahkimi fasadnimi izolacijskimi ploščami. Prednost takšnih fasad je večja izolativnost, običajno pa so sestavljene iz lahkih plošč, ki so nalepljene na zid in prekrite s tankim armirnim in zaključnim slojem. Poleg že dolgo poznanih izolacijskih plošč iz stiropora ali mineralne volne se za toplotno izolacijo fasad uporabljajo tudi različni naravni materiali. V zadnjih letih se je na področju fasad uveljavilo nekaj novih sistemov, med katerimi izstopajo predvsem fasade z lamelnimi ploščami iz kamene volne, ki so danes eden najbolj pogosto uporabljanih sistemov na sodobnih hišah, in fasade s perforiranim paroprepustnim stiroporom.

Bistvena za kvaliteto fasadnih sistemov z lahkimi izolacijskimi ploščami je pravilna izbira komponent, ki morajo biti medsebojno prilagojene (lepilo, izravnalna masa, armirna mrežica, zaključni sloj). Značilnost teh fasad je, da so temperaturne obremenitve zaradi tankih vrhnjih slojev velike, zato je izbira kvalitetnih materialov nujna za obstojnost in trajnost fasade. Če uporabimo celoten fasadni sistem enega proizvajalca s preizkusom ustreznega inštituta, praktično ne moremo zgrešiti. Pomembna pa ni le toplotna izolacija fasade, ampak tudi druge gradbenofizikalne in funkcionalne lastnosti, kot so paroprepustnost, odpornost in obstojnost proti vremenskim vplivom ter trajnost. Ključna je torej usklajenost materialov ali, strokovno lepše rečeno, sistemska izbira.

S pravilno (sistemsko) izbiro materialov zagotovimo zadostno toplotno izolacijo, primerno difuzijo vodne pare ter preprečimo kopičenje kondenzne vlage v zidu. Zmanjšamo tudi možnost nastanka razpok oziroma poškodb na fasadi zaradi raznih vremenskih vplivov.

Zato je bistveno, da izberemo fasadne materiale, ki so medsebojno prilagojeni in kot celota zagotavljajo optimalen fasadni sistem, ki ustreza našim željam in vplivom okolja. Danes na tržišču obstajajo pripravljeni gradbeni materiali, ki sestavljajo različne fasadne sisteme in so prilagojeni za različne namene in nenazadnje tudi želje uporabnikov. Prednosti takšnih sistemov so, poleg medsebojne usklajenosti, tudi stalna kvaliteta in optimalna gradbenofizikalna sestava. Vse te lastnosti zagotavljajo funkcionalnost in trajnost naše fasade.