Letošnji EXPO bo presegel vse rekorde tako po številu držav udeleženk kot po številu obiskovalcev. Kitajska je kot gostiteljica šest mesecev trajajočega dogodka napovedala, da bo prireditev pustila trajen pečat v zgodovini organizacije podobnih razstav.

Razstavni prostor se razprostira na kar 322 hektarih v središču Šanghaja, sodeluje 192 držav, v postavitev pa so vložili 3,2 milijarde evrov. EXPO je tudi letos na enem mestu povezal vodilne svetovne arhitekte. Večini predstavljenih projektov je skupno iskanje luksuznih ekološko osveščenih rešitev.

Odmik od tradicije pomeni britanski paviljon, katerega avtor je Thomas Heatherwick. Gre za eno najbolj impresivnih postavitev v Šanghaju. Paviljon se imenuje Katedrala semena in prikazuje odnos med nedotaknjeno naravo in urbanim okoljem. Stavba, velika 20 metrov, je po vsej dolžini prekrita z akrilnimi konicami, na katerih so semena vseh vrst. Britanci so s paviljonom želeli poudariti predvsem pomen narave za prihodnost človeštva. Konice čez dan osvetljujejo notranji prostor, ponoči pa zunanjega in v interakciji z vetrom tvorijo valovito gibanje.

Tajski paviljon je oblikovan kot lampijon, tip svetilke, ki je značilen za azijski del sveta. Lampijoni so za Tajce znak sreče, varnosti in zdravja. Osnovna oblika paviljona je kocka, znotraj nje pa je velika digitalna krogla, ki simbolizira Zemljo. Glavna atrakcija paviljona je 3D-kino, kjer neprekinjeno predvajajo film z naslovom Gora, voda, srce in lampijon.

Japonci so paviljon oblikovali kot futuristično mesto z najsodobnejšo tehnologijo. Postavitev razstave v paviljonu povezuje srca ljudi s tehnologijo. Razprostira se na 6000 kvadratnih metrih in je razdeljena na posamezna časovna obdobja: preteklost, sedanjost in prihodnost.

Romunski paviljon je prav tako eden izmed bolj impresivnih paviljonov razstave. Zasnova povezuje zeleno barvo z okoljsko problematiko. Obliko paviljona je navdahnilo zeleno jabolko, najbolj priljubljen sadež v Romuniji. Paviljon simbolizira zeleno mesto, zdravo življenje in trajnostni razvoj.

Ruski paviljon s konstrukcijo spominja na idealna mesta iz pravljic, ki otrokom nudijo varno zavetje. Oblikuje ga 12 nepravilno zasnovanih stolpov v beli, rdeči in zlati barvi.

Finski paviljon je pomanjšana različica Finske. Njegova notranjost pripoveduje zgodbe o Finski in prijaznih Fincih, ki gradijo mesta po načelu trajnostnega razvoja.

Švicarski paviljon je odraz sodobne Švice, za katero so značilni odličnost, inovativnost in visoka kvaliteta življenja, prav tako pa tudi načrtovanje prihodnosti v skladu s trajnostnim razvojem. Pametna fasada je ponoči osvetljena s pomočjo LED-luči, ki se čez dan polnijo s sončno svetlobo.

Izraelski paviljon ima obliko morske školjke. En del je izdelan iz pravega kamna, drugi pa iz transparentnega stekla. Po besedah organizatorjev simbolizira inovativnost in tehnološki napredek, prav tako pa tudi sožitje med človekom in naravo, zemljo in nebom ter preteklostjo in sedanjostjo.

Fotogalerijo si oglejte tukaj.