Gotovi parket je enostaven za polaganje, zato je močna konkurenca klasičnemu parketu. Njegova prednost je predvsem v tem, da je že vnaprej brušen ter lakiran. S tem se izognemo izgubi časa zaradi brušenja in sušenja laka. Hkrati pa je primeren tudi za talno gretje. Polagamo ga lahko skoraj na vsako ravno in suho podlago.

Gotovi parket je sestavljen iz več slojev. Zgornja plast je ponavadi sestavljena iz nekaj milimetrov debele masive, spodnjo pa sestavlja manj kvaliteten les. Pod osnovnima dvema slojema so lahko še drugi, ki so med seboj tesno povezani s sistemom utorov.

Tržišče ponuja različne sisteme montaže gotovega parketa. Lahko ga lepimo ali pa ga montiramo s pomočjo sistema klik, pri katerem po dve deščici preprosto pritisnemo skupaj, da se zaskočita. Takšne vrste parket je enostaven za montažo. Katero tehniko izbrati, je odvisno od tipa parketa in podlage. Zato se pred polaganjem posvetujte s prodajalcem ali strokovnjakom.

Preden začnemo s polaganjem, je priporočljivo, da parket vsaj dva dni odleži v prostoru, kjer ga bomo polagali, tako da bo prevzel klimatske lastnosti prostora. Mi pa se bomo izognili morebitnemu krčenju, če je zrak preveč suh, ali napenjanju, če je vlaga višja, kot je bila v skladiščnih prostorih.