Res je, da velike peči dajejo več toplote, vendar pa imajo eno pomanjkljivost – zavzamejo veliko prostora. Poleg tega pa nujno potrebujejo dimnik. Veliko bolj priročni in neodvisni od dimnika so električni kamini. Ti imajo dodane električne kaminske vložke, ki dajejo vtis resničnega ognja. Kaminski vložek je lahko vključen tudi, kadar ne potrebujemo ogrevanja, in si zaželimo le dekoracije.

Električni kamini so majhni, kompaktni, ne potrebujejo dimnika in jih lahko preprosto priključimo v električno vtičnico. Prav tako nam ni treba nadzorovati nivoja ognja, naprava pa ni nevarna za otroke in domače ljubljenčke. Če si želite pravega ognja, nimate pa dimnika, je dobra rešitev plinski kamin.

Minimalistične oblike sodobnih kaminov so v vsakem stanovanju izrazit estetki element. Namestimo jih lahko na steno ali tla. Električni in plinski kamini so priljubljeni predvsem zaradi izrazito dekorativne funkcije in enostavnosti vzdrževanja. Vgradimo jih lahko kjerkoli v stanovanju, imajo regulatorje toplote, lahko jih selimo in jih ni treba vsak dan čistiti