Okoli 50 arhitektov, inženirjev, umetnikov in arhitekturnih birojev se je zbralo na letošnji že dvanajsti ekstravagantni prireditvi. Letos prvič sodelujejo tudi Albanija, Bahrajn, Malezija, Maroko, Iran, Tajska in Ruanda.

Prva kuratorka v zgodovini arhitekturnega bienala

Sedžima je sodobna arhitektka, ki v arhitekture vključuje linije in preproste oblike. Gre za arhitekturni slog, ki je bolj znan kot ekspresivni materializem. Letos je skupaj s sodelavcem Nishizawo prejela najvišje priznanje v arhitekturi, Pritzkerjevo nagrado. Pri svojem delu se vedno znova vrača k ljudem in pravi, da oblika ni samostojen element.

»Oblika je zelo pomembna, saj ustvarja odnos z okolico. Hkrati pa mi veliko pomenijo tudi ljudje in njihove aktivnosti. Tudi oni so del procesa, ki se imenuje kreativnost,« je 54-letna Sedžima dejala v četrtek po predstavitvi razstave. »Arhitektovo razumevanje prostora ljudem daje nove priložnosti.«

Poudarila je svoj pogled na javne mestne površine, kot so parki. »V njih uživajo ljudje vseh starost. Včasih si tam sam ali pa je nekje v bližini gruča otrok, ki razposajeno divjajo vsepovsod naokrog. Tam pa so tudi ljudje, ki le počivajo. Zanimivo je, kako zelenje daje vsakomur svoj intimen prostor, hkrati pa lahko čutimo, da smo del skupnosti,« pojasnjuje Sedžima.

Arhitekte je izbrala glede na starost in zanimivost projektov. Priložnost je dala predvsem mladim med 40. in 45. letom starosti. Več kot polovica jih sodeluje prvič. »Bienale je zanimiv dogodek, saj daje priložnost številnih arhitekturnih doživetij. Pluralnost pristopov podarja vsaki arhitekturi drugačen način bivanja,« je še dejala Sedžima.

Sedžimin studio iz Tokia, ki ga je ustanovila skupaj z Ryue Nishizawa, je projektiral newyorški New Museum of Contemporary Art in londonsko Serpentine Gallery.

Ločeno od razstave se bo predstavilo tudi 53 nacionalnih paviljonov z domačimi arhitekti in arhitekturnimi biroji. Vlogo slovenskega paviljona je prevzela Galerija A+A, kjer se predstavlja razstava "All Shades of Green" / Vsi odtenki zelene. Projekt sta zasnovala studio AKKA in Studiobotas.

Fotogalerijo si lahko ogledate tukaj.