Najprej smo pomislili na to, da se gospa razburja zaradi odtoka kondenza iz zunanje enote oziroma sploh ne ve, da se v klimatski napravi kondenzirajo hlapi in potem odtekajo kot voda iz naprave. Nekaj podobnega kot gospod, ki je pripeljal nov avtomobil na servis, in to z avtovleko, češ da mu močno pušča vodo. Pa se je pod njegovim avtomobilom nabral le kondenz iz klimatske naprave.

Gospo smo poklicali in izvedeli, da njena težava morda ni kondenz iz zunanje naprave, ampak kondenz, ki teče iz notranje. Vzrok za to so verjetno napačna montaža, slabo tesnjenje in kaj vem kaj še. Odgovor in delo za serviserja. Klimatske naprave je treba redno servisirati, potem takih in podobnih skrbi enostavno ne boste imeli.

Servisi

Sami lahko izvedete čiščenje ali zamenjavo nekaterih filtrov, serviserji pa bodo ob letnem servisu pred sezono opravili čiščenje, izpihovanje in dezinfekcijo notranje in zunanje enote, kontrolo, čiščenje in zamenjavo filtrov, kontrolo količine plina v sistemu in po potrebi dodajanje, kontrolo hladilnega sistema, delovanja elektronike in daljinskega upravljalnika ter čiščenje in preizkus odvoda kondenzata ter preizkus delovanja klimatske naprave.

Filtri

V klimatskih napravah so različni filtri, poglejmo pa namen nekaterih najpogosteje uporabljanih filtrov. Osnovni (grobi) filter čisti delce do velikosti 10 µm − potrebno čiščenje vsaj na vsakih 500 ur, ko nas na to opozori tudi lučka na napravi. Praviloma ga očistimo s toplo vodo in blagim čistilnim sredstvom. Ogleni filter odstranjuje neprijetne vonjave in tudi cigaretni dim. Izdelan je na tkaninski osnovi in ga zato ne moremo prati ter ga je treba najmanj enkrat na leto zamenjati. Pasivni elektrostatični filter odstranjuje iz zraka mikroprašne delce (prah, cvetni prah, pršice, bakterije in celo nekatere viruse) velikosti celo do 0,1 µm. Tudi ta je izdelan na tkaninski osnovi in ga je treba menjati. Hladni katalitični filter ali drugače rečeno biofilter v zraku nevtralizira in tudi odstranjuje zdravju škodljive delce. Ima sposobnost samoobnavljanja, zato ga postavimo vsaj enkrat na mesec na sončno svetlobo, da se obnovi, treba pa ga je zamenjati enkrat na leto. Aktivni elektrostatični filter omogoča odstranjevanje vseh mikrodelcev iz zraka. Za njihovo odstranjevanje skrbi elektrostatično polje, same delce pa privlačijo nase katodne lamele v filtru. Filter je treba sneti iz ohišja enkrat na mesec ter ga očistiti s toplo vodo in blagim čistilnim sredstvom in ga ni treba menjati.

Navodila

Pri vzdrževanju je torej eno izmed temeljnih vprašanj, kakšne filtre sploh imate v vaši klimatski napravi. Zato podrobno preberite navodila, ob rednih letnih servisih oziroma že ob montaži pa se pogovorite s serviserjem, dogovorite o sistemu servisiranja, ob tem pa naj vam da tudi napotke za redno vzdrževanje.

Klimatske naprave so odlične, zahtevajo pa pravilno uporabo in redno servisiranje ter vzdrževanje. In tega nikar ne pozabite. Potrebujejo tudi pravilno montažo, kajti pri puščanju notranje enote namreč sumimo ravno na to. Da je montažo opravil kak »šušmar«...