»Certifikat Inštituta Passivhaus iz Nemčije pomeni še eno potrditev naše vizije, razmišljanja in razvoja nizkoenergijskih in pasivnih objektov. Na portalu Inštituta Passivhaus je objavljenih 1380 objektov, od tega 1280 stanovanjskih objektov, plus energijska hiša Mitje Petkovška bo prva iz Slovenije,« je z zadovoljstvom dejal komercialni direktor podjetja Marko Lukić.

To je že drugi certifikat, ki ga je podjetje Lumar pridobilo od Inštituta Passivhaus. Konec minulega leta so namreč pridobili certifikat za njihovo tehnologijo pasivne gradnje s konstrukcijskim sistemom Lumar Pasiv, ki so ga razvili prav za gradnjo v pasivnem standardu. Ta certifikat potrjuje, da so izvedbeni detajli, ki jih podjetje Lumar uporablja pri gradnji pasivnih hiš, projektirani brez toplotnih mostov. »Če prvi certifikat zagotavlja pravilno projektirane detajle za našo celotno tehnologijo gradnje, smo z drugim certifikatom to potrdili tudi na konkretnem primeru,« je zaključil Lukić. S tem certifikatom je Mitja Petkovšek tudi upravičil zaupanje Eko sklada, ki mu je za gradnjo njegove plus energijske hiše namenil nekaj več kot 16.000 evrov.

Inštitut Passivhaus je leta 1996 ustanovil dr. Wolfgang Feist kot neodvisni raziskovalni inštitut. Danes je Inštitut Passivhaus vodilni inštitut za raziskave in razvoj pasivne ter nizkoenergijske gradnje. Zaposluje fizike, matematike in inženirje, ki raziskujejo in vodijo razvoj za visokoučinkovito porabo energije. Inštitut je razvil tudi programsko opremo »Passivhaus Projektierungs Paket« (PHPP − Passive House Development Package), program, ki danes velja kot osnova za projektiranje pasivnih hiš in doseganje energetskih standardov pri gradnji pasivnih hiš.