Nastavljiva višina sedala omogoča doseganje optimalne višine delovne površine in tipkovnice ter spodbuja pravilen položaj nog in stopal glede na tla: kolena in stopala morajo tvoriti pravi kot, slednja pa morajo biti plosko na tleh. Nastavljivi položaj naslona se spreminja skladno s kotom sedala: na voljo so stoli z nastavljivim mehanizmom in tisti, ki jim raztezni materiali oziroma vzmeti to omogočajo samodejno.

Ta prednost razbremeni zgornji del telesa in zmanjša težo, ki pritiska na ledvena vretenca. Prav tako poveča kot med trupom in stegni, ki zmanjšuje pritisk na ledvena vretenca, saj podpira njihovo naravno upognjenost. To dosežemo tudi z nastavitvijo višine in globine ledvenega predela naslona, ki je navadno v obliki rahle krivulje.

Nastavljiva višina in širina naslonjal za roke razbremeni ramena in zgornji del rok. Previsok položaj naslonjal namreč dviguje ramena ter povečuje pritisk na komolce in podlaket. Po drugi strani pa nastavljiva širina naslonjal za roke pripomore k uravnanemu položaju obeh rok glede na tipkovnico in preprečuje nepotrebno obremenitev zapestij. Podložena naslonjala dajejo podlakti in komolcem dodatno udobje.

Stol mora biti izdelan iz udobnih, koži prijaznih materialov – najboljše so zračne mrežne strukture, ki omogočajo nemoteno kroženje zraka, in naravni materiali. Čeprav je za ergonomični stol treba odšteti nekaj več, pa je ta vložek v kakovostno oporo hrbtenici in sklepom zanemarljiv, saj večina za mizo dnevno presedi dolge ure.