Tapeciranje se splača ali pa ne. Cenovno namreč to ni najbolj ugodna možnost. Plačati je treba material in mojstra, ki vam bo izbrani kos tapeciral. Seštevek hitro pokaže, da zadeva ne bo ravno poceni. Vendar pa bomo dolgoročno dobili kvaliteten in unikaten kos pohištva

Danes je na tržišču množica cenovno ugodnih sedežnih garnitur, ki pa niso kvalitetne. Na pogled so sicer estetske, vendar zaradi slabe izdelave, tankih in netrpežnih tkanin, ne dovolj gostih in trdih polnil, tanke iverne plošče ali le kartona ne zdržijo več kot le nekaj let. V preteklosti je bilo drugače. Sestavni material sedežnih garnitur so bili les oziroma vezane plošče; bile so dobro vzmetene in udobne za sedenje.

Tapetnik Lado Kucler pojasnjuje, da je bilo to pohištvo dobro. Danes se lahko z njim primerjajo le sedežne garniture višjega cenovnega razreda. Ljudje se zato največkrat odločajo za tapeciranje več deset let starih kavčev. Ti so ponavadi kvalitetni, vendar je tkanina izgubila sijaj. Lahko so del družinske dediščine ali pa so lastniki preprosto zadovoljni z dimenzijami in obliko kosov ter jih ne bi radi zamenjali. Poceni kavčev se s finančnega vidika ne izplača tapecirati.

Postopek tapeciranja

Poznamo dva načina tapeciranja. Prvi se drži stare, klasične metode, ki je bila značilna, dokler so bili kavči v celoti izdelani iz naravnih materialov, kot so les, juta, morska trava, žima, bombaž in volna. Novi postopki izdelave naravnih materialov večinoma ne vključujejo. Pohištvo višjega cenovnega razreda ima manjše vzmeti, ki so strojno izdelane. Dodana so kokosova vlakna, pena in termofil, čez to pa je napeta tkanina. Tapetnik najprej odpre kavč in oceni stanje poškodb. Popravi lahko vse od vzmetenja, polnila, lesenih delov in tako dalje. Cenovno je postopek odvisen od oblike stola in poškodovanosti materialov, na podlagi tega pa izračuna okvirno ceno.

Trendi

Tkanin je več sto. Nekoč je bila večina pohištva tapeciranega s svilo in ta material je tudi danes zelo iskan in velja za enega boljših. Sledijo lan, volna, bombaž, viskoza, poliester.

Barbara Peterca iz trgovine z zavesami in dekorativnim blagom Arttex pojasnjuje, da so sodobne dekorativne tkanine pravzaprav mešanica različnih materialov. Enkrat letno obišče sejma v Parizu in Londonu, kjer izbere najnovejše modne trende za prihajajočo sezono. V trgovini je na voljo nepregledna množica tkanin, od sijajnih, mat, pisanih, vzorčastih in belih. Priljubljene so tako pastelne kot močne barve, vzorci ali povsem bele tkanine.

Ljudje tkanine izbirajo glede na obstoječo postavitev in barve v stanovanju, pri tem pa večinoma ne sledijo trendom. Večina jih namreč nima stanovanj, ki bi bila opremljena po najnovejših modnih smernicah. Bolj pomembno je, da jim je blago všeč in da stanovanje funkcionira.

Kvaliteta materialov

Kvaliteta materiala se meri glede na to, kako močno je nitka sukana. Več deset tisočkrat kot je, bolj kvalitetno je blago. Navkljub temu pa lahko kavč tapeciramo s povsem navadnim materialom, kot je na primer bombaž, in bo zdržal le nekaj let. Trpežnost materiala je odvisna tudi od pogostnosti uporabe nekega kosa. Cene so povezane s količino zasukov niti. Začnejo se pri nekaj deset evrih in sežejo do več sto evrov na kvadratni meter tekočega blaga. Za tapeciranje sedežne garniture bomo tako z delom in materialom vred odšteli okrog tisoč evrov in več.

Vzdrževanje

Dejstvo je, da moramo na kavč paziti, ga redno sesati in nežno čistiti z milnico. Manjše poškodbe, kot so na primer luknjice od cigaret ali obdrgnjene tkanine, je nemogoče popraviti tako, da to ne bi bilo vidno.

Nekatere blazine na zadrgo so narejene za pranje, vendar je treba vedeti, iz kakšnega materiala je prevleka, saj se ta lahko v pralnem stroju skrči. Druga možnost je kemično čiščenje. Dražje tkanine so tudi impregnirane, kar pomeni, da ne vpijajo vode in umazanije.

Sam svoj mojster

Seveda se lahko tapeciranja enostavnejših kosov, kot so posamezni stoli, lotimo sami. Obstajajo tudi tečaji tapeciranja, na katerih se lahko naučimo osnov, vendar pa se moramo zavedati, da bomo delo težko opravili enako kvalitetno kot mojster.

Najprej po širini in dolžini seštejemo posamezne površine fotelja: naslonjalo, držali za roke, hrbtni del ter kupimo zadostno količino tkanine. Potrebujemo pištolo na zrak, s katero bomo s sponkami na ogrodje pritrdili tkanino. Po meri ukrojimo blazino in jo sešijemo. Posamezne spoje lahko zakrijemo z okrasnimi bordurami, dekorativnimi vrvicami in cofki.

Danes je še posebej trendovsko, da je vsak del fotelja oblečen v drugačno barvo blaga, ki pa se med seboj harmonično dopolnjujejo. Seveda pa je treba prej vedeti, ali se bo tako tapeciran kos pohištva sploh skladal z drugimi detajli našega stanovanja. Tapeciranje naj bo le češnja na vrhu dobre torte.