Seveda so tudi tu nekatere slabosti, ki jih morate upoštevati, vendar bomo tokrat izhajali iz pozitivnih plati take gradnje. Ena od prednosti je, da v tem primeru nimate dodatnih stroškov s postavljanjem temeljev. Morda lahko celo ponovno uporabite obstoječe strešnike. Nobene potrebe ni, da zapravljate denar za celotno streho, dovolj je le zamenjati tistih nekaj polomljenih strešnikov. Poleg omenjenih finančnih ugodnosti boste mogoče imeli to srečo, da vam bo povišanje bivališča omogočilo neverjeten razgled, ki ga pred tem niste imeli.

Temelji

Nadgradnja strehe ne bi smela biti težko opravilo, stvari pa se lahko zapletejo, če delo ni dovolj dobro in natančno opravljeno. Poleg gradbenega dovoljenja in odobritve del se morate najprej prepričati, ali so trenutni temelji dovolj močni za dodatno breme, ki jim ga nameravate naložiti.

Za obstoječe temelje je navadno preračunana določena stopnja varnosti in večinoma lahko prenesejo dodatno obremenitev, toda ne predvidevajte nepremišljeno, da to tudi drži. Preden boste preložili en sam strešnik, si priskrbite statistični izračun in natančen pregled temeljev ter pripadajočih konstrukcijskih sten.

Ko boste vedeli, kakšno obremenitev vaši temelji prenesejo, se lahko odločite, kakšen material boste uporabili. Lahko je to originalni material, lahko pa se odločite tudi za nekoliko lažji material, kot so na primer plinaste betonske plošče ali lesena konstrukcija. Vsak material ima drugačne značilnosti in zahteva drugačen način obdelave.

Gradbene metode

Prav tako je pomembno, da veste, katero metodo boste uporabili pri izvajanju opravil. Tradicionalna je bolj odvisna od vremenskih razmer, praviloma lahko pri tem uporabite kakršen koli material. Vnaprej izdelana (montažna) konstrukcija je manj odvisna od vremena, odporna proti močnemu vetru in padavinam. Kombinirana tradicionalna in montažna gradnja omogoča, da so groba gradbena dela lahko opravljena vnaprej, pri čemer veter in voda nista ovira. Poleg tega lahko dela v kasnejši fazi dokončate s tradicionalno metodo. Ne glede na to, za katero možnost se odločite, ima vsaka svojo ceno, določen čas gradnje in specifične lastnosti.

Pozabljena tema – talna konstrukcija

Pri povišanju hiše se praviloma zgradi dodatno nadstropje na vrhu. Pri tem se v primeru lesne konstrukcije uporabijo obstoječi stropni tramovi kot talni tramovi za novo nadstropje. Pri betonski ali kamniti konstrukciji pa je potreben drugačen izračun.

Lahko se zgodi, da je bila pri izračunu za lesene stropne tramove preračunana drugačna (nižja) obremenitev in da bodo potrebni talni tramovi. Tramovi sami po sebi so postavljeni s pravilno izmero, vendar je razdalja med njimi večja, kot je zahtevana razdalja pri talnih tramovih. Če ne boste ničesar ukrenili in boste nova lesena tla vgradili nad obstoječimi, je velika verjetnost, da se bodo tla z leti valovila in nabreknila. Da bi odpravili ta problem, boste morali položiti dodatne tramove, lahko vmes, ali pa boste morali stropne tramove ponovno porazdeliti z dopolnilom na njihovih koncih. Izberite novo porazdelitev tramov. Računajte s tem, da ti tramovi niso tam izključno zato, da pritrdijo mavčni strop, ampak imajo tudi konstrukcijsko funkcijo, in sicer nosijo strešno konstrukcijo, imajo pa tudi vlečno funkcijo, da držijo les okoli pročelja (hiše) skupaj. To se lahko dobro opazi na (težkih) sidrih, ki se oprijemajo zunanjega pročelja. V takem primeru je zelo razumno in priporočljivo, da najamete gradbeno podjetje.
Druga rešitev je, da se odločite, da boste postavili izjemno trda tla, ki so lahko iz lesa ali betona.

Mogoče razmišljate, da za zgornje nadstropje zadostujejo poceni (hrapavi) tramovi, saj jih ne bo nihče nikoli več videl. Vendar je to lahko bolj neugodno, kot če boste položiti lepa vodoravna nova tla. Preden začnete, si dobro oglejte situacijo, da ne boste preveč presenečeni, ko boste kasneje ugotovili, da imate zelo šibka (in nevarna) tla.

Elektrika in kanalizacija

Pri razširitvi stanovanja bodite pozorni na to, da so vaše napeljave dovolj zmogljive za to razširitev, ne glede na to, ali gradite novo nadstropje ali le prizidek. Ne podaljšujte obstoječih napeljav, kajti lahko se zgodi, da bo potrebno preveč napetosti na določen vod. Če želite v novem delu svojega stanovanja zgraditi »mokro« sobo, je tako in tako priporočljivo, da uredite neposredni priključek na števec. Ne pozabite pa tudi na ozemljitev!

Pri mokrih prostorih, kot je na primer prostor s tušem ali straniščem, se pozanimajte, ali so obstoječe pokončne cevi v še dovolj dobrem stanju, da bodo zdržale dodatne priključke. Pa tudi pri povečanju števila prebivalcev se lahko zgodi, da je greznica ali kakšna druga prestrezna enota za septične namene premajhna in jo boste morali zamenjati ali pa večkrat izprazniti.

Vremenski in svetlobni vplivi

Pri povišanju stanovanja imate le malo zatišja pred zunanjimi vplivi. Eden od teh je veter. Če je vaša hiša zdaj še ugodno obdana z mejnimi parcelami ali drevesi, se lahko zgodi, da se po povišanju stanovanja v vašo hišo ujame občutno več vetra, kar ima za posledico hladnejše stanovanje. Zato se prepričajte, da je vaš vir ogrevanja dovolj močan, da vas bo lahko oskrbel z dovolj toplote. Če je mogoče, razmislite tudi, ali je možna oskrba s sončno svetlobo, s čimer pripomorete k boljšemu obvladovanju podnebja.

Dvig v višino lahko vpliva na potek sence okoli vaše hiše in mejnih parcel. Prihranite si stres, ki bi lahko nastal samo zaradi tega, ker potrebujete več prostora. Prav lahko si predstavljam, da bo imel sosed s svojo parcelo zraven vaše veliko težav s tem, kajti z vašim nadzidkom boste mogoče deloma ali v celoti zasenčili njegov vrt s paradižniki ali pa odličen prostor za sončenje. Dobro si oglejte prostor in se pogovorite o možnostih z arhitektom in sosedi! To lahko prepreči veliko nejevolje kasneje in ohrani dobre sosedske odnose.

Upoštevaje vse našteto se splača razmisliti o nadgradnji strehe, saj je ta vsekakor vredna potrebnega truda, če potrebujete več prostora v svojem obstoječem življenjskem okolju.