Voda ima veliko različnih pozitivnih lastnost, a je tudi izredno dober prevodnik. To zadnje ni ravno pozitivno, če stojimo pod tušem in teče voda po električni napeljavi. Ni treba posebej razlagati, da lahko v primeru poškodbe na električni napeljavi pridemo izpod tuša kot pečena piška.

home_electrical.jpg

Na srečo arhitekti in izdajatelji gradbenih dovoljenj pri projektiranju modernih stanovanj upoštevajo take možnosti. Najosnovnejše pravilo zahteva, da so vsi električni priključki opremljeni z delujočim ozemljitvenim kablom. Nato je pomembno, da obstaja določena razdalja med dometom vode, ki škropi iz tuša in umivalnika, ter mestom električne napeljave.

Tudi zunaj določene razdalje je priporočljiva uporaba posebne vodotesne izvedbe. Običajno je že pri nakupu določenega izdelka označeno, ali je vodotesen. Uporabljam izraz vodotesen, vendar ti izdelki ne morejo nikoli biti popolnoma zaščiteni pred vodo. Izdelani so tako, da lahko tam, kjer so nameščeni, odbijejo morebitno vodo, ki škropi, in kondenz. Seveda pa v vsakem primeru ni primerno, da bi jih kar oblivali z vodo.

Prav tako moramo izbrati primerno razsvetljavo za »mokre« prostore, saj prižgana svetilka ustvarja toploto, kar lahko povzroči nastanek kondenza in posledično kratki stik.

Ozemljitveno stikalo

electrical_safety_in_the_bathroom.jpg

Poleg izbire primernega mesta za električne naprave se vse pogosteje zahteva tudi ozemljitveno stikalo. Njegov namen je zaščita pred elektrošokom. Včasih se naprava pokvari, ne da bi povzročila kratki stik. Vtikač ostane nepoškodovan, vendar obstaja možnost precejšnega šoka, ker je naprava pod napetostjo. Da bi preprečili take situacije, so razvili ozemljitvena stikala. To so občutljive naprave, ki zaznajo, ali kje uhaja tok.

Ozemljitveno stikalo se izklopi, če uhaja tok, močnejši od 30 miliamperov, in sicer vsaj 20 milisekund; s tem se onemogoči možnost elektrošoka. Ta čas sicer zadošča za šok, vendar pa prepreči hujše poškodbe. Vsa stanovanja, ki se gradijo ali obnavljajo v novejšem času, imajo v merilnih omaricah ozemljitveni kabel, ki zavaruje napeljavo v dnevnih sobah in spalnicah. Če vaše stanovanje še nima ozemljitvenega stikala, je priporočljivo, da vam ga namesti strokovnjak. Če stanovanje ima tako stikalo, razmislite o razširitvi delov električne napeljave, ki jih stikalo zavaruje.

Ozemljitveni kabel

electrician1.jpg

Izhajamo iz tega, da vsebujejo vsa priključna mesta za električne naprave (luči, stikala, priključne točke za npr. električni grelnik vode itd.) dobro delujoč ozemljitveni kabel. Poleg tega so kovinski deli npr. kopalnih kadi, vgrajenih kotličkov v straniščih itd. priključeni na dodaten ozemljitveni kabel. Prav tako je priporočljiva ozemljitev izven pravih priključnih mest; zadošča ozemljitev tal pri tušu, kopalni kadi, umivalniku, po možnosti pri pralnem stroju, običajno pa se za zaščito pred morebitnimi težavami ozemljijo kar celotna tla. Ozemljitveni priključki se priključijo direktno brez prekinitev zemeljske zaščitne mreže.

Preureditve ali prenove kopalnice se vedno lotite skrbno in za prestavitev ali preureditev električne napeljave vedno najemite pravega strokovnjaka. Strokovnjaki vedo, kaj počno, in so seznanjeni z zadnjimi novostmi glede varnosti, zahtev in zakonodaje. Lahko vam tudi svetujejo in poiščejo najboljšo rešitev, kadar ste v dvomih glede vaše obstoječe napeljave.

Nikar se ne ukvarjajte sami z elektriko, še posebno ne v mokrih prostorih, saj je elektrika resna stvar, ki je ne vidite niti ne slišite, vendar jo občutite, če gre kaj narobe!