Na območju Mestne občine Ljubljana namreč tudi letos od 22. marca (svetovni dan voda) do 22. aprila (svetovni dan Zemlje) poteka že tradicionalna spomladanska čistilna akcija Za lepšo Ljubljano. V njej sodelujejo več oddelkov MOL, javni zavod Turizem Ljubljana z udeležbo vseh ljubljanskih turističnih društev ter javno podjetje Snaga.

Oddelek za gospodarske dejavnosti in promet MOL bo zagotovil plastične vrečke in rokavice za enkratno uporabo, ki jih bodo meščani in organizatorji čistilnih akcij lahko prevzeli na sedežu JP Snaga. Vzporedno z akcijo bo potekalo tudi izvajanje rednih programov vzdrževanja, obenem pa se bodo pospešeno lotili čiščenja mestnih ulic, podhodov, pasaž in arkad, spiranja cest, platojev in trgov, odstranjevanja grafitov in tudi nedovoljenega plakatiranja. Akciji je časovno prilagojen odvoz kosovnega materiala.

Posebej razveseljiv pa je odvoz zelenih ostankov z vrtov, in to brezplačen. Na voljo je od 15. marca do 15. maja, občani Mestne občine Ljubljana pa ga lahko naročijo na telefonski številki 01/477-96-32 vsak delavnik od 7. do 15. ure ali preko mobilnega portala m.snaga.si (za uporabo mobilnega portala pošljite sms sporočilo s ključno besedo SNAGA na številko 3737 in v povratnem sms sporočilu boste prejeli povezavo na mobilni portal). Na isti telefonski številki lahko občani naročijo tudi brezplačne vrečke in rokavice za čiščenje, ki jih nato prevzamejo pri vratarju na sedežu podjetja Snaga, Povšetova 6.

Zeleni odrez so vsi odpadki, ki spomladi nastanejo pri delu na vrtovih, urejanju živih meja in obrezovanju dreves. Manjše količine tovrstnih odpadkov (ovenelo cvetje, posušene lončnice …) lahko odložite v rjave posode, namenjene biološkim odpadkom. Snaga naproša uporabnike, da odložene odpadke razrežejo ali sesekljajo in poskrbijo, da je pokrov posode za biološke odpadke zaprt. Če pa imate tega odreza več, kot ga lahko sprejme posoda, naročite brezplačni odvoz zelenega odreza, kamor spadajo tudi odrezane veje dreves in grmovnic. Teh ostankov vzdrževanja vrta, parkov in zelenic ni treba razrezati na manjše kose in je dovolj, če so veje razrezane na dolžino 1,5 do 2 metra. Zbrane odpadke bodo zaposleni v Snagi na odlagališču Barje predelali v kakovosten kompost, ki je vsako leto na voljo tudi občanom.

Skratka, odpadki z vrtov sodijo na kompost. Na domači ali javni kompostnik.