Tudi pri premični klimatski napravi je namreč treba izvesti oddušek za izpih toplega zraka na prosto in potem lastniki naredijo posebne odprtine v steklu, nekateri pa še to poenostavijo in cev enostavno speljejo skozi odprto okno na plano. Vendar s takim načinom niste za hlajenje prostora naredili nič.
Priporočamo fiksne klimatske naprave z ločeno zunanjo enoto (t.i. split). V prostoru se namesti naprava, zunaj pa kondenzacijski del oziroma kompresor in vse skupaj poveže.

Temeljno vprašanje je, kolikšna naj bo naprava, da bo zadovoljivo opravljala svoje delo. Klimatske naprave hladilne moči 2,6 kW lahko hladijo do nekje 60 kvadratnih metrov površine, naprave z močjo 3,5 kW zadoščajo za površine do 80 kvadratnih metrov, naprave s 5,5 kW hladilne moči pa za hlajenje do 120 kvadratnih metrov površine. Zunanja enota, zlasti pri večjih, lahko oskrbuje dve ali več notranjih, kupci pa se nekako najpogosteje odločajo za dvojčka (ena zunanja, dve notranji).

Najpogostejša napaka pri prvi odločitvi za nakup klimatske naprave je, da se kupec odloči za eno napravo in potem želi z njo hladiti celo stanovanje, kar seveda ni mogoče. Deloma lahko problem omilite s hlajenjem enega prostora, za kroženje zraka pa poskrbite z uporabo ventilatorja, a še to le pri manjših stanovanjih ali še tam ne.