Aluminijasti so primerni za različne strehe. Njihova posebnost je, da ne izstopajo s svetlo barvo. Življenjska doba je približno enaka kot pri bakrenih, so pa cenejši. Njihova slabost je, da jih ni mogoče spajkati, temveč jih je treba kovičiti, stike pa zatesniti s silikonom. Ob slabi izvedbi lahko začnejo puščati. Druga težava je, da se v prašnem okolju na stiku začne nabirati nesnaga, ki zavira odtekanje vode. Rešitev je čiščenje žlebov s krtačo, kar pa je dokaj naporno.

Pogosto uporabljen material za žlebove je baker. Ob montaži je kovina svetle bakrene barve, s časom pa oksidira in potemni. Morebitno lakiranje za ohranitev svetleče barve ni smiselno, ker lak z leti popoka. Bakreni žlebovi so manj primerni za pločevinaste strehe. Voda (kapnica) ne sme teči na primer z bakrene obrobe na pločevinasto kritino, ker pride do razžiranja pločevine, lahko pa obratno, s pločevinaste kritine na baker. Vseeno pa pazite, da kljuke niso v neposrednem stiku s pločevinasto kritino.

Marsikdo meni, da so pocinkani žlebovi preteklost, vendar ni tako. So zelo priljubljeni, predvsem zaradi cene ter primernosti za vse kritine. Težava je spajanje, saj je treba spoje zatesniti s silikonom; če spajamo z lotanjem, moramo stik prebarvati.

Glede na tehnične lastnosti bi lahko trdili, da so žlebovi iz nerjavnega jekla še najboljši. Material je obstojen, lahko ga spajamo, pri lotanju z njim ni težav, prav tako je najmanj občutljiv za toploto in mraz. Njegova slabost je bleščanje.

Žlebovi so lahko polkrožni ali kvadratni. Pri slednjih se v vogalih pogosto nabira nesnaga.

Pri načrtovanju žleba moramo misliti tudi na odtočne cevi. Vnaprej moramo predvideti, kam bomo speljali meteorno vodo. Ta mora biti speljana v jaške in naprej v ponikalnice. V pripravi je nova zakonodaja, ki bo določala, da mora vsak lastnik objekta na svojem zemljišču poskrbeti za ponikanje meteorne vode. To pomeni, da bo morala skoraj vsaka hiša imeti ponikalnico. Zato bi bilo smiselno razmisliti o uporabi meteorne vode, ki jo lahko prek cisterne speljemo v ponikalnico. Kapnica je namreč zelo uporabna za zalivanje ter pranje vozil in dvorišč.