Nagrajevanje ekoloških izdelkov

Večina razstavljalcev se je odločila za preizkušeno formulo – obiskovalcem so omogočili ogled svoje ponudbe in svetovanje strankam, ki so se zanimale za njihove storitve. Spet drugi so izbrali bolj izvirne pristope k promociji, od preprostega deljenja brezplačne pokovke do strokovnih predstavitev posameznih tehnologij. Ogled sejemskih prostorov je vsekakor pustil vtis, da mnogi razstavljalci iščejo ekološke in pasivne pristope k opremi doma. Ta pojav bi težko označili zgolj za trend v promociji, saj gre zagotovo za širše spremembe. Predstavitve, stojnice in slogani so tako pogosto vsebovali besede, kot so energetika, pasivnost, varčnost, smotrna raba. V duhu okolju prijazne gradnje je bila letos prvič podeljena tudi nagrada zelena misija. Cilj je bil poiskati izdelek, ki bi celostno ustrezal »zelenemu« pristopu – od vira surovin do izdelave, uporabe in razgradnje izdelka. Tak naziv si je po mnenju štiričlanske komisije zaslužilo univerzalno okensko krilo Unisash Arx View Kovinoplastike Lož d.d., ki izpolnjuje največ izmed treh skupin meril, kot jih je zastavila komisija.

Na sejmu smo tokrat med drugimi obiskali skupino Horizont, ki je predstavila novosti v ponudbi toplotnih črpalk zrak/voda podjetja Coolwex. Pomanjkljivost toplotnih črpalk v sistemu zrak/voda je občutljivost zunanjih enot za nizke zunanje temperature. Nova serija Mitsubishijevih enot, ki jih vgrajuje skupina Horizont, omogoča vzdrževanje nazivne vrednosti tudi pri –15 oC, serija Zubadan pa (ob razumljivi izgubi) deluje tudi do –25 oC brez dodatnega grelnika. Naše priznanje si zasluži strategija podjetja, saj širše izražajo svojo skrb za okolje – skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije se je skupina Horizont lotila pogozdovanja območja na Črnivcu, kjer je vetrolom leta 2008 poškodoval 700 hektarjev gozda, v letu 2009 pa so vsakemu kupcu podarili drevo.

Predavanja in delavnice za boljše znanje o izdelkih

Največja prednost ljubljanskega sejma Dom pred drugimi sejmi s podobno tematiko so zagotovo brezplačna predavanja in delavnice. Od prvega do zadnjega sejemskega dne se je zvrstilo več kot štirideset predavanj in delavnic z različnimi temami, od solarnih sistemov, napak pri termoizolaciji do toplotne zaščite stavb in učinkovite rabe energije. Podobno kot miselnost razstavljalcev so tudi predavatelji največ pozornosti namenili energetiki. Za predavanja bi lahko rekli, da so obvezna za vsakogar, ki se loteva gradnje ali obnove hiše oziroma stanovanja, saj so strokovnjaki odgovorili na marsikatero vprašanje ter razčistili več dilem. Obsejemski program predavanj bodočim graditeljem prinese predvsem bolj objektiven pogled na posamezne gradbene tehnologije, sejemska ponudba pa pregled različnih rešitev in izvajalcev.