Omara po meri

Čeprav so omare pri opremljanju doma večkrat bolj nadloga, brez njih enostavno ne gre. V majhnih stanovanjih zanje najraje najdemo prostor v spalnici, kjer so še najmanj moteče, saj prostor uporabljamo le za počitek. Irena Žakelj iz salona pohištva Žakelj priporoča vgradne omare: »V zadnjem času so zelo zanimive vgradne omare, ki se prostoru popolnoma prilagodijo. Od klasičnih se razlikujejo po tem, da nimajo špranj in so zaprte od tal do stropa oziroma od stene do stene.« Petra Batagelj iz salona pohištva KOMM.ING pojasnjuje, da je majhno spalnico treba opremiti praktično in prijetno za bivanje oziroma počivanje. »Imeti mora veliko shranjevalnega prostora. Če spalnica nima dodatnega garderobnega prostora, je dobrodošla čim višja omara z drsnimi vrati, ki omogočajo kar najožji prehod pred omaro ob nemotenem gibanju,« pravi Batageljeva.

Drobni triki za boljšo izrabo prostora

V takšni omari lahko shranjujemo marsikaj, zato ob izrisu omare povemo svoje želje. »Omare delujejo manj mogočno, če so vrata v svetlih barvah (bela, bež) in so vidne samo od spredaj. Notranjost garderobne omare se prilagodi željam uporabnika. Vedno so dobrodošle dodatne notranje police, obešalne palice za obešalnike, izvlečni obešalniki in notranji predali, ki lepo pospravijo drobno perilo (spodnje perilo, nogavice ...). Garderobno omaro lahko opremimo z notranjimi lučmi, ki omaro dodatno razsvetlijo in prostor optično povečajo,« svetuje Batageljeva.

Pohištvo naj bo večnamensko

Majhni prostori so izziv za oblikovalce pohištva. Veliko je rešitev, ki združujejo večnamembnost v enem kosu, to so na primer predalniki ali dodatno pohištvo pod posteljo, sedežna garnitura, ki se ponoči spremeni v ležišče, visoko dvignjeno ležišče ali celo omara-postelja. »V zelo majhnih spalnicah pride v poštev omara-postelja, kjer je vse v enem delu. Čez dan imamo omaro, zvečer pa enostavno izvlečemo posteljo,« pojasnjuje Irena Žakelj.

Petra Batagelj svetuje, naj bo postelja klasična na nogah ali pa ima dvižni posteljni pod, ki ponuja dodatni prostor za shranjevanje posteljnine ali sezonska oblačila. Nizkim futonskim posteljam se potemtakem izogibamo. »Pod posteljo je lahko tudi izvlečni predalnik za shranjevanje ali pa celo dodatno ležišče. Spalnica ni samo za spanje. Je tudi prostor za bivanje. Posteljo lahko z blazinami spremenimo v sedežno garnituro, sedežno garnituro pa lahko izvlečemo v posteljo kot dodatno ležišče. V vsakem primeru pa je zelo pomembno, da za manjše prostore izberemo pohištvo svetlejših barv,« pravi Batageljeva.

Za kakšno barvo se odločiti?

»V majhnih spalnicah so bolj priporočljive svetle pastelne barve, s katerimi prostor vizualno povečamo in ga naredimo svetlejšega. Ker je spalnica prostor počitka, je še toliko bolj pomembno, da izberemo barvo, ki nas pomirja,« pravi Žakljeva. Končno podobo lahko prostoru določijo tudi zavese: »Osnovna barva zaves naj bo svetla, tako bo v prostor še vedno prihajalo dovolj svetlobe, hkrati pa bodo zavese ustvarile prijetno intimen prostor.«

Pri manjših spalnicah pazimo, da izbiramo nekoliko ožje posteljne okvirje. Ker imajo postelje različne okvirje, naslone in dimenzije, Batageljeva priporoča posteljo za vzmetnico dimenzij 160 x 195 cm. Z možnostjo izrisa in individualnega prilagajanja lahko v pohištvenem salonu vnaprej preverimo, kakšne možnosti nam prostor ponuja. Če je stiska res velika, ni nujno, da so garderobne omare ravno v spalnici, lahko so tudi na hodniku ali pa si omislimo kotno vgradno omaro, ki je manj vpadljiva. S pravo izbiro nežnejših, pastelnih barv in kombiniranjem večnamenskega pohištva lahko tudi majhen prostor spremenimo v vrhunsko spalnico.