Ta misel vodi tudi podjetje Eko Gradvest, ki gradi naselje Moj novi dom v Komendi. V prvih korakih načrtovanja gradnje so najprej razmišljali predvsem o možnostih čim večje uporabe naravi prijaznih materialov, torej o ekološki gradnji. Razmere na trgu so jih prepričale, da storijo še korak več in to usmeritev nadgradijo z upoštevanjem standardov za energetsko varčne objekte. To pa je pomembno tako za prepoznavanje načina gradnje kot poznejše vzdrževanje enodružinskih hiš in večstanovanjskih objektov.

V prejšnji številki naše priloge smo opisali njihov sistem izolacijske zaščite oboda stavbe vključno z ostrešjem. Tokrat predstavljamo horizontalne izolacije, ki so pomembne tudi ali predvsem za priporočeno talno ogrevanje. Kljub poudarjenemu stiku z naravo je pri osnovni talni izolaciji treba narediti radikalen rez. In naredili so ga. Prekinili so stik z zemljo.

Morda zveni zaključek zgornjega odstavka pretirano dramatičen, a je tak namenoma. Izolacija objekta pri stiku z zemljo je najpomembnejša, saj se tu dogajajo največje temperaturne spremembe, ki jih stikajoči se materiali tako ali drugače prepoznavajo, sprejemajo in prenašajo. Hidroizolacija, ki je v istem nivoju že uporabljena za nosilne zidove, se v opisanem primeru nadaljuje tudi pri pripravi tal pritlične etaže.

Talno izolacijo pritličja tako sestavljajo izolacijske pohodne plošče iz kamene volne večje gostote oziroma večje specifične teže z oznako TPS, ki prenesejo večje obremenitve in omogočajo ustrezno debelino (16 cm) izolacijskega sloja. Podlaga je zaščitena še s parno zaporo in tako pripravljena za vgradnjo talnega ogrevanja v nizkotemperaturnem sistemu.

Med ležišči za polaganje talnega ogrevanja so izbrali celovit sistem Reflex podjetja Chemidro, ki ga priporoča podjetje Mix. Podlaga je 20-kilogramski stiropor večje gostote (debeline 1 cm), na katerega je nalepljena refleksna alu plošča. Ocenili so namreč, da je to najprimernejši način prenosa toplote preko talnega tlaka v prostor, hkrati pa omogoča lažje in kakovostno polaganje sistema.

Alufolija ima na površini oznake za smeri polaganja ogrevalnih alumplast cevi s premerom 17 milimetrov, ob robovih pa pripravljene samolepilne zavihke za prekrivanje na stikih plošč. S posebnim sistemom pritrdilnih objemk so cevi enakomerno razpeljane po talni površini, samolepilni sistem alufolije z zavihki pa pomeni, da med stiki plošč ne pride do zamikov in s tem do izgub ogrevalne energije. Še bolj nazorno povedano: tako vsa ogrevalna površina seva toploto navzgor v prostor, ki mu je ogrevanje tudi namenjeno.

Dodatna prednost tega sistema je, da betonski estrih (visok 8 centimetrov) z dodatki za elastičnost doseže tesen objem ogrevalnih cevi, kar pomeni manj toplotnih izgub zaradi morebitnih zračnih blazin oziroma višji ogrevalni izkoristek ob tesnejšem stiku različnih materialov. Zato je tako pomembna dobra izolacija tal. Za dilatacijo in izolacijo s temelji poskrbijo s samolepilnim poliuretanskim robnim trakom, ki seže do višine zaključnih podov.

Podoben pristop velja tudi v drugih etažah, le da gre tu bolj za dušenje hrupa, pri čemer je najbolj problematičen udarni zvok. Osnova je spet kamena volna, ki s svojimi lastnostmi preprečuje prenašanje udarnega zvoka in deluje kot dušilni sloj med estrihom in nosilno konstrukcijo. Mehkejši materiali so sicer lahko enako dober zvočni izolator, a so pohodno manj primerni, saj se pohodna površina zaradi posedanja lahko poškoduje. In obratno, trši materiali so pohodno stabilnejši, a so zvočno manj izolativni. Zato je pomembna prava izbira primerne izolacije za posamezne namene. V naselju Moj novi dom so za notranjo horizontalno izolacijo podov med etažami izbrali plošče iz kamene volne z oznako TP, ki so nekoliko mehkejše (stisljivost manj kot 5 milimetrov) od plošč v pritličju (oznaka TPS, stisljivost manj kot 3 milimetre), so pa še vedno enako pohodno primerne in izolativne.

Tokokrog talnega ogrevanja se začne in konča v etažnih kontrolnih omaricah. Vsak prostor je namreč svoja »zanka«, ki jo je mogoče posamično ali »skupinsko« upravljati glede na želeno temperaturo, ki jo narekujejo razmere tako v hiši kot zunaj nje. O ogrevanju in krmiljenju sistema več v prihodnjih številkah naše priloge, saj bomo nastajanje energetsko varčnega naselja v Komendi še pozorno spremljali.