Manjši in večji model

Hondina ponudba zajema dva prekopalnika, kar je po pravici povedano popolnoma dovolj. Kot boste prebrali v nadaljevanju, manjši model F 220 povsem zadošča za domače vrtnarje in vikendaše, obenem pa je zelo praktičen za uporabo, medtem ko je FG 315 že pravi stroj, sposoben obdelave večjih površin, se pravi manjših njiv, vrtov in vinogradov, tako da bi bili vmesni modeli pravzaprav nepotreben balast. F 220 je opremljen z motorjem z 2,4 konjske moči (1,8 kW), FG 315 pa ima 5 konjskih moči in enostopenjski pogon naprej in nazaj. Osnovna širina je nastavljiva, kar je pri FG 315 priročno, saj je 90 centimetrov na nekaterih terenih lahko prej ovira kot prednost.

Prijetno rokovanje s hondo F 220 zaradi nizke teže

Bistvene razlike v uporabi prekopalnikov smo opazili, še preden smo se zares lotili dela. Transport manjšega modela je minil brez težav, saj F 220 tehta manj kot 30 kilogramov, tudi vožnja po transportnem kolesu je enostavna. Povsem druga zgodba pa je bila, ko smo na kraj testiranja želeli zapeljati FG 315. Vožnja več kot 50 kilogramov težkega prekopalnika po transportnem kolesu na ravni in trdni podlagi ni povzročala težav, ko pa smo prišli na mehkejšo zemljo, smo razumeli prednosti manjših strojev. Približno tri centimetre široko transportno kolo se je na mehkejših mestih udiralo v zemljo, nekaj metrov klanca pa bi brez pomoči ostalo nepremaganih. Če damo te začetne težave na stran, sta oba stroja vrhunska. Ohišje in rezila so izdelana robustno, saj so skoraj vsi deli kovinski, tudi odstranljiva ročaja sta vzdržljiva in po pritrditvi stojita na mestu.

Hondin prekopalnik v rokah poznavalca

Prekopalnik smo prepustili v roke Alojzu Planinšku, ki ima vrtne prekopalnike v malem prstu. Za nakup se je odločil že pred osmimi leti, ko si je želel olajšati vsakoletno spomladansko urejanje vrta. Nad hitrostjo in enostavnostjo dela je bil navdušen, leta dela pa so mu prinesla ogromno izkušenj in seveda vsakoletne spomladanske obiske pri sosedih in prijateljih, ki jim z veseljem pomaga pri pripravah na setveno sezono. V zemljo, ki jo je nekoliko namočil staljeni sneg, se je gospod Planinšek zagrizel z F 220. Že med delom je razložil svoj pristop k prekopavanju vrta ter vtise o Hondinem motokultivatorju: »Bistvo prekopavanja je potrpežljivost, zato nikoli ne hitim. Ko obdelam prvo vrsto, se vse naslednje prekrivajo za več kot polovico, saj tako motokultivator postopoma in brez napora doseže nastavljeno globino.« Po nekaj obdelanih dolžinah z lahkim prekopalnikom je priznal, da mu ne bi pripisal motorja z le 2,4 konjske moči, temveč bi ga uvrstil med stroje, ki imajo motorje s tremi ali več konji.

 

Kako se lotiti prekopavanja vrta?

Na prvi pogled se zdi delo s prekopalnikom preprosto – stroj se premika sam, mi ga samo vodimo z ene strani vrta na drugo. Ker pa želimo s strojem delati kvalitetno in varno, je nujno, da si ogledamo pravilen pristop k prekopavanju vrta. Ugotovili smo že, da prekopavamo počasi, vrste pa se morajo prekrivati. Z večkratno obdelavo iste površine bomo brez napora dosegli ustrezno globino in zemlje ne bomo razgrebli zgolj po površini. Umirjeno delo je tudi varnejše, saj imajo rezila motokultivatorja kljub počasnemu gibanju stroja veliko moč in lahko zadajo hude poškodbe. Najbolj nevarni so zaključki vrst, ko obračamo, saj lahko v trenutku nepozornosti vključimo rezila, stroj pa naslonimo na stopala. Zato pri delu s prekopalniki pazimo na trden korak, pri obračanju pa obvezno izklopimo pogon.

Vrt na ravnem ne zahteva posebnega premisleka o smeri prekopavanja in kje začeti. Če pa imate nekoliko nagnjen vrt, je bolje, da začnete na višje ležečem delu. Tako se bo prekopalnik na spodnji strani opiral na trdo, neobdelano zemljo in bo držal svojo smer, medtem ko bi pri obratnem vrstnem redu drsel v mehko, razkopano zemljo. »Dobro je tudi, da smo pozorni na kamenje in podobne tujke v zemlji,« poudari Alojz. »Medtem ko prekopalnik kamne brez težav zmeče na površino, se trk s trdo skalo skoraj zagotovo konča s poškodovanimi rezili.« Kar zadeva vzdrževanje, ima mojster jasen pristop: »Mislim, da je pri vseh strojih pametno redno pregledovanje. Po delu nože očistim in pregledam, da ni kateri zvit ali celo odlomljen. Preverim, ali so trdno pritrjeni, ko pa se močno obrabijo, jih nabrusim.« Po njegovih besedah se noži najbolj obrabljajo v zelo suhi zemlji, saj je ta trda, če pa je v njej še kamenje, je obraba toliko večja. Tudi mokra zemlja ni idealna za prekopavanje, saj se blatni kosi prijemajo na rezila, ki jih je treba nenehno čistiti, zato je najboljša zemlja, ki ni ne presuha ne premokra. Spomnite se na to, ko boste izbirali primeren dan za pripravo vrta.

Ohranite smisel motokultivatorjev

Smisel vrtnih prekopalnikov je hitrejši in enostavnejši način priprave zemlje za setev. Temu primerno je treba izbrati tip motokultivatorja. Osnovno vodilo je zagotovo količina zemlje, ki jo želimo prekopati, vseeno pa je F 220 odlična izbira tudi za nekoliko večje površine, če želite okretnejši stroj, pri katerem ne boste imeli težav s transportom. FG 315 je nesporno močnejša naprava, vendar pa je do domačega uporabnika bolj prijazen F 220, s katerim ni bilo težav ne pri nalaganju v avto in vožnji do vrta ne pri samem delu.