Med možnimi vzroki za slab pretok vode so tudi neprimerne dimenzije vodovodnih cevi ali pa majhna višinska razlika med odjemnim mestom in vodnim zajetjem. Vendar pa so to še vedno le primeri, ki se v večji ali manjši meri pojavljajo na krajevnih vodovodih. Na območjih, kjer vodovodne infrastrukture sploh ni, so celostni sistemi za preskrbo z vodo včasih edina pot vode do pipe v kopalnici in kuhinji, morda na prvem mestu pa bi morali omeniti tudi sisteme za sanitarno vodo, ki ne morejo delovati brez dobre hidroforne črpalke. Na testiranju smo preizkusili hidroforno črpalko ElektroMaschinen WPEm 5550/24G Premium Line, ki nam jo je posodilo podjetje Dilex iz Komende.

Dodatno varnostno stikalo

Preizkušena hidroforna črpalka je del že predstavljene linije Premium Line, vendar pred posodobitvijo linije ni bila vključena, zato jo tokrat predstavljamo prvič. Nekateri že poznate Premium Line, ki izdelke visokih razredov približuje domačim uporabnikom. Linijo sestavljajo visokotlačni čistilnik, vodni sesalnik, čistilni stroj, kompresor, varilni aparat in po novem še hidroforne črpalke. WPEm 5550/24G Premium Line se z značilno črno barvo takoj predstavi kot del vrhunske linije, obenem pa tudi tehnične lastnosti povedo, da gre za zmogljivo napravo. Vodo lahko črpa iz globine osmih metrov, 1300 W motor pa jo lahko potiska do višine 46 metrov s pretokom do 4,4 kubičnega metra na uro v optimalnih pogojih. Vgrajeno tlačno stikalo za izklop črpalke je standardna oprema vseh hidroforjev, posebnost predstavljenega modela pa je varnostno stikalo v primeru pomanjkanja vode. Konkurenčne črpalke tega ne zaznajo, zato prazne nadaljujejo s polno močjo, kar ob daljšem delovanju »v prazno« povzroči pregretje notranjih elementov in s tem resno okvaro naprave. Varnostno stikalo preprečuje takšne primere, poleg tega deluje preprosto, saj je za ponovni vklop naprave potreben zgolj pritisk na gumb varovala.

Ponavadi predstavljamo ročne naprave, za katere je značilno, da preizkus ne zahteva posebnih priprav in priklopa, kot ga zahtevajo hidroforne črpalke. Pri preizkusu WPEm 5550/24G Premium Line se seveda nismo lotili popolnega napeljevanja vodovodne infrastrukture, temveč smo osnovni vtis o napravi dobili pri prečrpavanju vode iz soda v sod. Prva stvar, ki smo jo želeli preizkusiti, je bila seveda črna škatlica na robu naprave, ki je v ohišju skrivala varnostno stikalo. Zagnali smo črpalko in začeli črpati vodo, nato pa dotočno cev umaknili iz soda, polnega vode. Takoj ko je hidrofor v notranjost včrpal zrak namesto vode, se je črpalka izklopila, ponovni vklop pa je bil resnično tako preprost, kot so zatrjevali Dilexovi serviserji. Rdeči gumb na ohišju varovala pritisnete za nekaj sekund, črpalka pa se zažene brez težav.

Delovanje hidrofornih črpalk

Hidroforne črpalke ustvarjajo pravilen tlak v vodovodni napeljavi. Delujejo po enakem principu kot pretočne črpalke, vendar njihovo delovanje nadgrajujejo s tlačno posodo, v kateri shranjujejo zalogo vode pod tlakom. Ker tekočine niso stisljive, so raztezne posode razdeljene na dva dela – vodni in zračni del oziroma »dušo«, ki je nekakšen balon, v katerega motor načrpa zrak, ki pritiska na vodo. Pomen fizične ločitve zraka in vode je predvsem v vzdrževanju vzpostavljenega tlaka, saj bo voda pod tlakom tekla tudi ob nedelovanju črpalke, seveda pa sami nastavimo, kdaj naj se hidrofor vklopi in ponovno začne ustvarjati tlak v ekspanzijski posodi. Raztezne posode starejših hidrofornih črpalk niso imele ločenih zračnih in vodnih delov, zato je tlak vode postopoma padal, ko se je zrak raztapljal v vodo. Najbolj zmogljivi hidroforji v industrijski rabi uporabljajo takšen princip še danes, vendar namesto zraka iz okolja za ustvarjanje tlaka uporabljajo dušik.

Vsakdo, ki kupuje hidroforno črpalko, bo zagotovo izbiral v skladu s potrebami. Vikendaš želi zagotoviti dovolj tlaka za oskrbovanje vikenda, nekdo drug želi izboljšati tlak vodovodne napeljave v stanovanjski hiši, spet tretji želi v domače vodovodno omrežje vključiti vodno zajetje ali kapnico iz cisterne za potrebe sanitarne vode. Vendar pa Elektro Maschinen WPEm 5550/24G Premium Line skriva malenkost, ki je ne ponujajo naprave iz nižjih niti višjih razredov – varnostno stikalo ob izgubi vodnega vira. To je posebno koristno, če nameravate črpati vodo iz cisterne, saj lahko te nepričakovano zmanjka. Če vas ob izpraznjenju ni doma, vodo pa porablja pralni ali pomivalni stroj, vas bosta ob prihodu domov pričakala okvarjena naprava in oviran dotok vode. In WPEm 5550/24G Premium Line je nekaj posebnega ravno zato – ker je narejen z mislijo na takšne situacije.

                                            WPEm 5550/24G                     

Največji pretok vode           4,4 m³/h
Moč motorja                        1300 W
Potisna višina                 do 46 metrov
Maksimalni tlak                 4,6 bara
Sesalna globina               do 8 metrov
Teža                                       23,5 kg